News

România, țara în care prețurile sunt diferite în funcție de orașul în care trăiești

01.05.2021 | 17:06
Romania tara in care preturile sunt diferite in functie de orasul in care traiesti
ADVERTISEMENT

România este țara în care prețurile sunt diferite în funcție de orașul în care trăiești. Concret, Institutul Național de Statistică spune că alimentele de bază costă raportat la locul în care se află cumpărătorul.  

Astfel, dacă bucureștenii dau în jur de 50 de lei pe câteva produse din coșul de cumpărături, nu la fel se întâmplă în orașele mai mici.

ADVERTISEMENT

De exemplu, cei din Zalău scot din buzunar cu aproape 30 de lei mai mult pentru aceleași produse. Culmea, în astfel de localități, salariile sunt și mai mici.

România, țara în care prețurile sunt diferite în funcție de orașul în care te afli

Alimentele luate în calcul sunt cartofii, morcovii, ceapa, usturoi, laptele, brânza și ouăle. INS susține că prețul mediu al coşului de cumpărături în Bucureşti este 53 de lei.

ADVERTISEMENT

Cel mai scump oraș în care poți să trăiești în România pare a fi Zalău. Aici, prețul mediu este 78.4 lei, conform unei analize făcute de Economica.net.

Vorbim de un cost mai ridicat cu 48% față de bucureştenii. Acelaşi coş care costă în Capitală în jur de 53 de lei, la Timişoara este 63 de lei, iar la Cluj-Napoca ajunge la 68 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm strict la tipul de produse atunci trebuie să știți că un kilogram de cartofi costă în România între 1.13 lei şi 2.75 lei în funcţie de oraş.

Ceapa este 2 lei la Tulcea sau Botoşani şi nu mai puțin de 5 lei la Deva, Ciuc sau Oradea. Situația este similară și pentru ouă.

ADVERTISEMENT

Conform studiului făcut, acestea au un preţ mediu de 90 de bani la Arad sau Călăraşi şi 1.5 lei la Bacău sau Botoşani.

ADVERTISEMENT
Tags: