România, ţara văduvelor şi a copiilor “căsătoriţi”

RECENSĂM NT 2011....
29.08.2013 | 07:53
Romania tara vaduvelor si a copiilor casatoriti

RECENSĂM NT 2011.

Aproape 600 de fetiţe cu vârste până în 14 ani şi peste 100 de băieţi trăiesc în uniune consensuală, ceea ce înseamnă că au un partener de viaţă şi că nu mai locuiesc cu părinţii, potrivit datelor oficiale de la ultimul Recensământ. Specialiştii susţin chiar că numărul acestora este mult mai mare, însă mulţi dintre minori fie nu au fost recenzaţi, fie au refuzat să dezvăluie recenzorilor detalii despre viaţa lor de familie.

Potrivit statisticilor, dacă numărul minorilor de sex masculin care trăiesc în cadrul unei uniuni consensuale este mic – 69 în mediul rural şi 43 în mediul urban, în cazul fetiţelor, cifrele sunt alarmante: 143 de cazuri în mediul urban şi 447 de cazuri în mediul rural. Situaţia este îngrijorătoare, explică psihologul Daniela Gheorghe, în primul rând pentru dezvoltarea minorilor. „Vorbim despre un trai împreună, care presupune nişte lucruri care depăşesc cu mult capacitatea de înţelegere a unor copii care încă nu au dreptul să posede buletin. Şi cel mai trist e că majoritatea acestor fetiţe locuiesc cu parteneri mult mai în vârstă. Lăsând la o parte ilegalitatea faptului, minorii se expun astfel unor probleme pe care cel mai probabil nu le vor înţelege niciodată: ratează etape din viaţa lor, iar la vârsta mijlocie nu se vor mai regăsi pe sine. Riscă depresii şi dezechilibre emoţionale“, susţine Daniela Gheorghe. Uniunea consensuală presupune şi întreţinerea de relaţii sexuale cu partenerul de viaţă, astfel că adulţii care trăiesc într-o astfel de relaţie cu un minor ar trebui să ştie că, în România, actul sexual cu o persoană care nu a împlinit 15 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. „Dezvoltarea unei relaţii serioase la o vârstă atât de fragedă creează nişte dezechilibre fantastice: pentru că minorii nu înţeleg ce ar trebui să facă sau cum ar trebui să se comporte şi pentru că nu înţeleg limitele unei relaţii, sunt ţinte uşoare ale violenţei. Ca psiholog, m-am confruntat adesea cu situaţii ale unor minore de 14, 15 sau 16 ani care nu doar că erau constant abuzate de parteneri, dar nici măcar nu îşi dădeau seama de asta“, a mai spus psihologul. Violenţa domestică este o problemă cu care România se confruntă de multă vreme. Statisticile Ministerului Muncii arată că, în perioada 2010 – 2012, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violenţă conjugală. Mai mult, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, în România, din cauza violenţei domestice, iar cifrele arată că în ţara noastră o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.

Femeile, mai numeroase decât bărbaţii

Dintre cei peste 20 de milioane de români, 9 milioane sunt căsătoriţi, cu aproape două milioane mai mult decât cei necăsătoriţi. Dintre cei căsătoriţi, peste 16.000 au vârste cuprinse între 15 – 19 ani, iar peste 13.000 sunt fete. Mai mult, la nivel naţional, 55 de bărbaţi şi 98 de femei cu vârsta până în 19 ani sunt deja văduvi, iar 44 de adolescenţi sunt deja divorţaţi. Totodată, în România, numărul văduvilor este mai mare decât cel al persoanelor divorţate. Astfel, din cei peste 20 de milioane de români, 1.901.912 sunt văduvi (dintre care peste 1.500.000 sunt femei) şi doar 845.882 divorţaţi. Din populaţia stabilă a României, de 20.121.641 de persoane, 10.333.064 sunt femei, reprezentând 51,4%.

Sursa: Adevărul

 

Tags: