News

România, ținta preferată a Rusiei: 34 de atacuri hibride în ultimul an. Numele lui Călin Georgescu, menționat într-un raport făcut de serviciile secrete italiene

Rusia a produs 34 de atacuri hibride în ultimul an în România, având scopul de a influența alegerile prezidențiale de la finalul anului 2024. Numele lui Călin Georgescu, menționat.
05.03.2025 | 15:26
Romania tinta preferata a Rusiei 34 de atacuri hibride in ultimul an Numele lui Calin Georgescu mentionat intrun raport facut de serviciile secrete italiene
Rusia a lansat 34 de atacuri hibride la adresa României. Numele lui Călin Georgescu apare într-un raport al serviciilor secrete italiene.
ADVERTISEMENT

Un raport al serviciilor secrete italiene scoate la iveală o realitate îngrijorătoare. România a fost una dintre țintele favorite ale Rusiei în 2024, fiind vizată de nu mai puțin de 34 de atacuri hibride. Conform documentului, aceste atacuri au fost făcute cu scopul de a influența procesul electoral și de a crea instabilitate politică la noi în țară.

Rusia a lansat 34 de atacuri hibride în ultimul an în România

Călin Georgescu, un nume tot mai des menționat în acest context, apare și el în raport. Conform serviciilor italiene, în apropierea alegerilor prezidențiale din 2024, peste 25.000 de conturi de Tik Tok pro-Georgescu au devenit extrem de active. De asemenea, 797 de conturi care îl susțineau pe Călin Georgescu, create încă din 2016, au fost reactivate „strategic” cu puțin timp înainte de vot.

ADVERTISEMENT

Nici Telegram nu a fost ocolit. 5.005 conturi au distribuit masiv mesaje de susținere pentru Călin Georgescu, iar în spatele acestei campanii s-ar afla o finanțare substanțială: 381.000 de dolari cheltuiți doar din 24 octombrie 2024 pentru promovarea conținutului electoral favorabil.

Raportul serviciilor secrete italiene: România, ținta atacurilor cibernetice masive ale Rusiei

În același timp, infrastructura electorală a României a fost supusă unor atacuri cibernetice masive. Raportul dezvăluie că, între octombrie și 25 noiembrie 2024, 85.000 de atacuri cibernetice au lovit sistemele informatice care gestionau alegerile. Aceste atacuri proveneau de pe servere situate în 33 de țări diferite, dar toate indiciile duc spre Kremlin ca sursă principală.

ADVERTISEMENT

Pe 3 martie, ambasadorul italian la București, Alfred Maria Durande, a confirmat că forțe străine au intervenit în alegerile din România, vorbind despre o „manipulare intensă și profundă” a procesului electoral.  Aceeași tactică a fost folosită și în alte state europene, inclusiv Georgia și Germania, dar România pare să fi fost una dintre țintele principale ale acestor operațiuni.

„Riscul este foarte ridicat datorită faptului că entităţile străine exploatează fisurile din societatea internă. Nu doar în România, dar am văzut în mod particular în România ce s-a întâmplat printr-o atentă analiză a direcţiei, sentimentului opiniei publice și cum sunt exploatate aceste puncte slabe”, a declarat ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante, într-un interviu pentru TVR.

ADVERTISEMENT