Cu toate acestea, între timp 6 țări din Uniunea Europeană au decis să reintroducă timp de 6 luni controale severe la graniță, de teama teroriștilor și a migranților, astfel că întreg demersul aderării la Schengen pare să-și piardă, oarecum, din însemnătate. Cu toate acestea, austriecii ar urma să accepte aderarea țării noastre la spațiul Schengen.
Conform publicației Der Standard, ministrul de interne Gerhard Karner se va deplasa la Budapesta, acolo unde va avea o întâlnire importantă cu miniștrii de interne din România și Bulgaria, Cătălin Predoiu și Atanas Ilkow. Ar urma să fie anunțată public ”înlăturarea” blocadei Schengen, probabil chiar la Budapesta.
Cu toate acestea, decizia oficială ar fi anunțată pe 12-13 decembrie, la următorul Consiliu al miniștrilor de interne din UE. Austria va da undă verde după ce Karner a fost deja de acord ca țara noastră să intre în spațiul Schengen aerian din aprilie. Austriecii ar fi mulțumiți că România și Bulgaria și-au întărit granițele în lupta contra migrației ilegale.
Agenția UE pentru protecția frontierelor Frontex a anunțat, de asemenea, că își va tripla forțele în Bulgaria, pentru a combate traficul de persoane. Punctele de trecere vor fi dotate cu detectoare de mișcare, camere cu termoviziune, nave de patrulare și vehicule de teren, iar Comisia Europeană va da 130 de milioane de euro pentru asta.
”Veto-ul a fost și este important. Numărul migranților ilegali care traversează aceste țări scade masiv. Acest lucru înseamnă că suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la capătul lui. Preocupările și cererile noastre de a combate traficul de persoane și migrația ilegală sunt acum luate în serios. Vom continua în mod consecvent pe această cale”, a declarat ministrul de interne Karner.
Potrivit sursei citate, austriecii vor renunța la Veto dacă România va reuși să scadă cu 30% numărul trecerilor de frontieră ilegale. Conform datelor oficiale, migrația către UE prin Balcani a scăzut cu 62%. De exemplu, în septembrie au avut loc doar 2.000 de arestări la frontiera de est a Austriei, în condițiile în care în 2022 erau 28.000.
Mai mult, numărul cererilor de azil din partea unor migranți care au intrat în UE prin Bulgaria și au ajuns în Austria a scăzut cu 40%, iar în cazul României cu 70%. În decizia favorabilă a Austriei ar conta și aptul că există o presiune reală din partea altor state ale UE, care vor România în Schengen.
Relațiile dintre România, Bulgaria și Austria s-au deteriorat inevitabil în urma acestui scandal. O parte dintre români au boicotat simbolic companiile austriece, fără niciun rezultat evident, în timp ce Bucureștiul a avertizat că va contesta acest veto al Austriei la Curtea Europeană de Justiție.
La nici 2 zile de la reuniunea de la Budapesta, în România va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, astfel că site-ul austriac consideră că acest mult așteptat ”da” din partea Vienei este un cadou de campanie electorală pentru PSD și PNL, partidele mari care conduc Guvernul de la București.