News

România, tot mai importantă pentru SUA. După pierderea dronei de spionaj, Washingtonul înțelege valoarea strategică a Mării Negre

Dintre statele NATO, Turcia are cea mai puternică flotă din Marea Neagră, însă România controlează accesul de pe Dunăre în această zonă
18.03.2023 | 11:24
Romania tot mai importanta pentru SUA Dupa pierderea dronei de spionaj Washingtonul intelege valoarea strategica a Marii Negre
SUA au nevoie de o strategie pentru Marea Neagră. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce Rusia a doborât drona de spionaj americană, oficialii de la Washington realizează prezența slabă pe care o au în zona Mării Negre în special și din cauza relațiilor mai degrabă reci cu Ankara, principala forță militară din această zonă.

Washingtonul și-ar dori o prezență mai puternică în zona Mării Negre

Potrivit unei analize a NBC News, conflictul din Ucraina a evidențiat importanța strategică a Mării Negre ca zonă cheie pentru comerțul internațional prin care au loc atât exporturile de cereale ale Ucrainei dar și importuri de energie ale Europei. Mai mult, în actualul context, Marea Neagră a devenit un punct fierbinte – Rusia lansează o mare parte a atacurilor cu rachete din Marea Neagră, iar aici cele trei state NATO, România, Bulgaria și Turcia se intersectează direct cu Rusia.

ADVERTISEMENT

Pentru Washington în acest moment îngrijorător este faptul că cele trei state NATO nu au o voce comună clară, asemenea statelor baltice, în ceea ce analiștii americani descriu ca fiind „un potențial butoi cu pulbere”. Lucru cu atât mai complicat cu cât SUA și-au retras forțele navale din Marea Neagră înaintea începerii războiului, România și Bulgaria nu dispun de o forță semnificativă, iar Turcia se află în relații reci cu Washingtonul.

“Aceasta indică lipsa unei abordări cuprinzătoare în privinţa unei regiuni care este importantă nu doar pentru aliaţii noştri şi pentru ţările riverane Mării Negre, ci şi pentru securitatea Statelor Unite”, a explicat pentru NBC, senatoarea Jeanne Shaheen. Poziția oficialului american vine și în contextul în care rușii au doborât o dronă de spionaj a Pentagonului iar Statele Unite s-au văzut în imposibilitatea de a acționa rapid, pentru recuperarea resturilor acesteia.

ADVERTISEMENT

Totuși, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit, a susținut că oricum nu mai era mult de recuperat din această dronă, care s-a prăbușit într-o zonă unde adâncimea mării ajunge la peste 1.000 de metri, iar americanii reușiseră deja să șteargă bazele de date și softurile cu care opera aceasta.

SUA caută o strategie pentru Marea Neagră

Senatoarea Shaheen, care prezidează Subcomisia Senatului pentru relaţii externe privind Europa şi cooperarea regională în materie de securitate, susține că incidentul din această săptămână a demonstrat că SUA are nevoie de o strategie privind apărarea Mării Negre.

ADVERTISEMENT

De altfel, senatoarea democrată, care a vizitat luna trecută o bază aeriană NATO din România, a depus un proiect de lege împreună cu republicanul Mitt Romney prin care cere administrației Biden elaborarea unei strategii prin Washingtonul să-și întărească legăturile economice și militare cu statele din regiunea Mării Negre.

“A existat un mare interes bipartizan în acest sens, deoarece – odată cu războiul din Ucraina, acest incident cu dronele şi ceea ce se întâmplă cu rutele maritime – a devenit foarte clar cât de importantă este regiunea. Iar majoritatea ţărilor care se învecinează cu Marea Neagră sunt aliaţii noştri şi este important acum să arătăm cum ne susţinem aliaţii”, a declarat senatoarea democrată.

ADVERTISEMENT

Marea Neagră, un punct slab pe flancul NATO

Analiștii consultați de către cei de la NBC sunt de părere că nivelul investițiilor SUA în zona Mării Negre nu corespunde importanței sale strategice. Mai mult, aceștia au subliniat că activitatea occidentală a început să scadă în zonă odată cu ocuparea Peninsulei Crimea de către Federația Rusă.

Analiștii sunt de părere că această situație este îngreunată de slăbiciunea României și a Bulgariei, dar și de intransigența Turciei. „Nu există NATO pe acel flanc din cauza slăbiciunii Bulgariei şi României şi a intransigenței Turciei. Din această cauză, nu ai o prezenţă NATO în Marea Neagră”, a declarat pentru NBC Glen Grant, fost ofițer britanic, consultant militar pentru Ucraina și Bulgaria.

Steven Horrell, un fost ofiţer de informaţii din serviciile navale al SUA, în prezent cercetător la Center for European Policy Analysis (CEPA), este de părere că Turcia, statul cu una dintre cele mai puternice armate din alianță, trebuie să fie în centrul unei viitoare strategii privind Marea Neagră. „Statele Unite trebuie să găsească o modalitate de a face din Turcia un partener mai de încredere, în timp ce Washingtonul dezvoltă, de asemenea, legături mai strânse cu ţări precum România şi Bulgaria”, a spus acesta.

Acesta a subliniat și vizita recentă a președintelui Iohannis la Sofia, susținând că deja în zonă există o preocupare pentru o mai bună cooperare în zonă.

„Trebuie să ne bazăm pe cei trei aliaţi NATO (Bulgaria, România şi Turcia) şi pe statele de la Marea Neagră pentru a prelua iniţiativa. Este o provocare pentru cei trei să se unească într-o singură voce în acelaşi mod în care au făcut-o, de exemplu, statele baltice”, a mai precizat Steven Horrell.

ADVERTISEMENT