News

România trebuie să rezolve problema pensiilor speciale. Când este termenul limită impus de Uniunea Europeană

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că România mai are timp până în iarnă pentru a rezolva problema pensiilor speciale.
13.07.2022 | 20:31
Romania trebuie sa rezolve problema pensiilor speciale Cand este termenul limita impus de Uniunea Europeana
Ministrul Boloș trebuie să rezolve problema pensiilor speciale până în iarnă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Jalonul din PNRR privind pensiile speciale a primit un termen limită luna decembrie a anului curent, astfel că vor exista ”renegocieri la toamnă” cu cei de la Comisia Europeană, potrivit ministrului.

Pensiile speciale, problemă pentru România până în decembrie

Boloș a prezentat o notă de informare Guvernului privind jalonul din PNRR referitor la reașezarea pensiilor speciale și a precizat că MApN și MAI nu au avizat memorandumul care premerge o nouă lege a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Suntem în luna iulie, jalonul are deadline luna decembrie. Deci, până la sfârşitul anului, această problemă sigur că trebuie să fie reglementată, cel puţin aşa cum spune astăzi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar să nu uităm că în toamnă mai avem reluarea renegocierii PNRR-ului cu Comisia Europeană şi să vedem atunci care va fi mandatul cu care vom fi învestiţi de către Guvern şi de către coaliţie.

Alternativele pe care le avem la îndemână sunt renegocierea şi respectarea termenului asumat prin PNRR pentru acest jalon”, a declarat Boloş.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a solicitat României să introducă pensiile militarilor în sistemul public de pensii, însă politicienii români se feresc să ia decizii radicale în acest sens, conform Digi 24.

În toate statele membre ale Uniunii Europene pentru aceste grupe de funcţionari şi personal încadrat există pensii de serviciu. Deci, nu cred că va putea interveni Comisia Europeană să determine România ca să facă într-un alt fel decât există practica în ţările membre ale Uniunii Europene. Aici e o chestiune care trebuie limpezită”, a completat Marcel Boloş.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale rămân un subiect sensibil pentru guvernanți, care trebuie să găsească o soluție să împace militarii, magistrații și Comisia Europeană.

”Jalonul, repet, este unul care, deşi este cu referire la aceste legi speciale, legislaţia noastră naţională este cu totul alta. Deci, dacă e să ne referim la ceea ce solicită Comisia şi, într-adevăr, această solicitare există, nu e un secret, ea trebuie să se raporteze şi la legislaţia naţională şi la practica care există în ţările membre ale Uniunii Europene”, a punctat ministrul.

ADVERTISEMENT

România are mari probleme în a accesa fondurile europene garantate PNRR, pentru că nu respectă multe dintre cerințele Uniunii Europene pentru a face plățile spre țara noastră.

ADVERTISEMENT