News

România trece la ora de vară. Nu uitaţi să daţi ceasurile în această noapte

Toate ţările UE, dar şi alte state europene trec din noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. În majoritatea statelor din SUA operaţiunea a fost făcută acum două săptămâni.
25.03.2023 | 10:38
Romania trece la ora de vara Nu uitati sa dati ceasurile in aceasta noapte
România trece la ora de vară
ADVERTISEMENT

În acest ultim sfârşit de săptămână din luna martie, câteva zeci de țări din întreaga lume, între care şi România, trec la ora de vară. Potrivit Statista, mai puțin de 40% din toate statele practică în prezent ajustarea sezonieră a ceasului.

Mexic a renunţat la ora de vară, Egiptul a reintrodus-o

În mod tradiţional, în toate statele membre ale Uniunii Europene și într-o serie de alte state europene, acest lucru se întâmplă în ultima duminică a lunii martie, adică chiar în acest weekend, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puţin.

ADVERTISEMENT

În SUA, schimbarea de oră se face în mod obişnuit mai devreme, în a doua duminică a lunii martie, în toate statele cu excepția Arizona și Hawaii. În Mexic, schimbarea acelor ceasornicelor a fost anulată din primăvara lui 2023, în timp ce în Egipt, dimpotrivă, obiceiul a fost reluat.

Ora oficială de vară, a Europei Orientale, la care trecem în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00.

ADVERTISEMENT

Apoi, între 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Ea a revenit după ce ţara noastră a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art (1) se precizează:

“În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3”.

ADVERTISEMENT

Între ţările care se află pe acelaşi fus orar cu noi şi care, de asemenea, vor trece în această noapte la ora de vară se numără Republica Moldova, Ucraina, Estonia sau Finlanda, în timp ce cu o oră în urmă vor rămâne statele din centrul şi vestul Europei, precum Polonia, Ungaria, Germania sau Franţa. În schimb, Portugalia şi Marea Britanie vor rămâne cu un decalaj de două ore.

Motivele schimbării orei în funcţie de sezon sunt legate de economisirea energiei electrice în industrii și în sectorul locuințelor, creșterea duratei orelor de lumină și reducerea emisiilor nocive. Ideea de schimbare a orei a apărut în Marea Britanie, iar în 1916 mai multe țări au trecut pentru prima dată la ora de vară în primăvară.

ADVERTISEMENT

Obiectivul iniţial a fost de a folosi mai bine orele de lumină și de a economisi consumul de resurse. În timpul Primului Război Mondial, a fost vorba despre economisirea cărbunelui, iar în vremurile de mai târziu, ca şi în ziua de azi – despre a face economie electricitate.

ADVERTISEMENT