Fotbal international

“Fotbalul m-a ajutat!”. Lucescu, sfat pentru antrenorii români

România - Turcia se joacă joi, de la ora 20:15, pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" din Cluj. Meciul este primul amical din mandatul lui Cosmin Contra ca selecţioner al echipei naţionale, iar adversarul este unul cu renume, Mircea Lucescu.
08.11.2017 | 18:25
Fotbalul ma ajutat Lucescu sfat pentru antrenorii romani

Selecţionerul Turciei a participat la o acţiune organizată de UEFA la Nyon. Mircea Lucescu a vorbit despre bariera lingvistică de care se loveşte orice antrenor care lucrează la mai multe echipe din străinătate. Tehnicianul de 72 de ani a declarat că rolul antrenorului în astfel de situaţii este de a-i face pe toţi jucătorii să ajungă la un numitor comun.

În primul rând fotbalul este o limbă universală, jucătorii se pot înţelege şi fără vorbe. Ei simt jocul de fotbal, simt plăcerea de a juca. Nu au nevoie neapărat de o comunicare verbală, dar rolul antrenorului este de a-i aduce pe toţi să vorbească aceeaşi limbă. În primul rând cea fotbalistică şi în al doilea rând de a se înţelege în afara terenului de fotbal, altfel nu poţi să faci un grup omogen. M-a obligat viaţa să învâţ multe limbi străine. Aşa am putut să am un contact apropiat cu jucătorii mei. Dacă nu mă făceam înţeles, nu puteam să am rezultate, a declarat Mircea Lucescu pentru UEFA.

Tinereţea, subiect de discuţie înainte de România – Turcia

Mircea Lucescu a început să antreneze în 1979 la Corvinul Hunedoara, iar de atunci şi până în prezent a schimbat 13 echipe. Tehnicianul de 72 de ani a declarat că jucătorii pe care i-a antrenat l-au învăţat un lucru foarte important, şi anume cum şă-şi păstreze tinereţea.

De la ei am învăţat să fiu mereu tânăr. Am lucrat cu atâţia jucători tineri încă de la 30-31 de ani, când am devenit antrenor. Am reuşit să menţin acest spirit tineresc în tot comportamentul meu. Fotbaliştii m-au obligat să fac asta prin modul în care tratau viaţa şi bucuria de a trăi, de a juca, de a se comporta. Ei mi-au dat foarte mult. Cred că ei mi-au dat mai mult decât le-am dat eu din acest punct de vedere, bucuria aceasta de a trăi. Tinerii sunt bucuria vieţii noastre. Ei au reuşit să mă ţină la acest nivel de tinereţe şi de optimism”, a mai precizat Mircea Lucescu.

Cum l-a ajutat fotbalul în copilărie

Selecţionerul Turciei a susţinut că fotbalul l-a ajutat să depăşească anumite bariere în perioada copilăriei. Mircea Lucescu a spus că sportul cu balonul rotund ajută enorm în stabilirea relaţiilor între copii.

Am copilărit într-o familie extrem de săracă, nu mi-a dat niciun fel de posibilităţi să am alt fel de preocupări. Iar singura modalitate de a mă juca, de a strânge relaţii cu ceilalţi copii a fost fotbalul. Fotbalul te ajută în relaţiile acestea sociale extraordinar de mult. Copiii se împrietenesc imediat în jocul de fotbal. Acolo unde există adversitate între nişte copii, în momentul în care le dai o minge devin cei mai buni prieteni. Pentru că sunt obligaţi să colaboreze, sunt obligaţi să fie prieteni, sunt obligaţi să se îmbrăţişeze după meci sau simt această emoţie extrem de puternică”.