Fotbal intern

Special. Turcii, debut în fotbal cu tricolorii. Ce s-a întâmplat acum 94 de ani

România – Turcia se joacă joi, de la ora 20:15, pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj. Pentru Cosmin Contra, meciul va fi primul amical din mandatul de selecţioner al echipei naţionale. Cele două ţări au o istorie comună fotbalistică, veche de mai bine de 90 de ani.
08.11.2017 | 20:35

Înainte de 1914, anul în care Primul Război Mondial a început, relaţiile fotbalistice dintre cele două adversare se rezumau doar la meciuri amicale între selecţionate orăşeneşti. De pildă, în 1911, Galatasaray vizitase Transilvania, iar pe drumul de întoarcere, turcii s-au oprit şi în Bucureşti. Pe 18 septembrie, echipa din Constantinopol (denumirea vremii a oraşului Istanbul) a jucat o partidă amicală cu selecţionata A.R.S.A. (Asociaţia Română a Sporturilor Atletice). VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Doar 300 de spectatori au asistat la meciul disputat pe terenul „Bolta Rece”. Chiar dacă nu era o partidă oficială între Imperiul Otoman şi România, la start au fost arborate steagurile celor două ţări. Cu toate astea, în echipele de start ale celor două formaţii nu se regăseau prea mulţi români sau turci. Adversarii A.R.S.A. erau germani care lucrau în Constantinopol. Galatasaray şi-a dovedit superioritatea şi a câştigat meciul cu 9-1.

România – Turcia, în zi de sărbătoare

Nouă ani mai târziu, Imperiul Otoman se dezmembrase, iar pe 29 octombrie 1923 a fost proclamată Republica Turcă. Cu trei zile înainte de această zi, echipa naţională a Turciei a jucat primul meci din istoria sa. Selecţionata României, una care avea deja vechime, a fost chemată pentru debutul „Semilunei” în fotbal.

Tricolorii jucaseră primul meci din istorie pe 8 iunie 1922, cu Iugoslavia. Din acel moment şi până la meciul de la Constantinopol, echipa naţională a României jucase cinci meciuri. La invitaţia turcilor, românii au răspuns prezent cu două selecţionate care s-au îmbarcat din Constanţa pe vaporul „Împăratul Traian”. Pe 25 octombrie, delegaţia română a ajuns în portul de pe malul Bosforului, aceştia având parte de o primire călduroasă din partea Federaţiei de Fotbal din Turcia.

Câte o dublă în primul România – Turcia

Meciul s-a jucat pe stadionul „Taksim” din Constantinopol, iar confruntarea a fost una spectaculoasă. În faţa a peste 7.000 de spectatori, cele două echipe au terminat la egalitate, scor 2-2. Zeki Riza a strălucit în selecţionata antrenată de Ali Sami Yen, atacantul lui Fenerbahce a marcat o dublă împotriva României. Pentru tricolori, ambele goluri au fost marcate de Isidor Gansl, de la Maccabi Cernăuţi.

La finalul meciului dintre Turcia şi România, pe stadionul „Taksim” s-a disputat un meci între Galatasaray şi selecţionata Bucureştiului. Campioana Turciei a câştigat cu 3-2, dar prestaţia românilor a fost apreciată de suporteri. Ambele goluri ale bucureştenilor au fost marcate de Venus Bucureşti. Cele două meciuri au fost un succes, astfel că relaţiile fotbalistice s-au strâns între România şi Turcia.