News

Postul România TV, amendat de Consiliul Național al Audiovizualului. Somație pentru Nașul TV

23.06.2020 | 23:26
ADVERTISEMENT

Postul de televiziune România TV a fost sancționat cu amendă de 5.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului.

România TV a fost amendat cu 5.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale ale legislației în domeniul informării corecte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, postul de televiziune Nașul TV a primit somație publică pentru încălcarea principiului audiatur et altera pars (drept la replică).

România TV, amendată cu 5.000 de lei de CNA pentru o emisiune

Potrivit Agerpres, CNA s-a reunit într-o ședință publică în 23 iunie și a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite.

ADVERTISEMENT

În consecință, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să aplice următoarele sancțiuni:

  • amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, în cadrul emisiunii informative “Ştirile România TV, ora 13:00” din 07.05.2020, printre titlurile afişate pe ecran: Anchetă gravă: Morţi de COVID “cumpăraţi” de spitale; Rudele morţilor au semnat în alb că pacienţii aveau COVID. Conform art. 64 alin. (1) “În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”;
  •  somaţie publică postului Naşul TV, deoarece la difuzarea emisiunii “Ediţie Specială Naşul TV Canada”, din 07.05.2020, nu s-a ţinut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) şi nici de cele ale art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului (art. 40 (2). În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
ADVERTISEMENT

De asemenea, CNA a aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice a societăţii HOLDER IDEEA SRL din Galaţi pentru difuzarea regională (jud. Galaţi şi Brăila) a serviciului de programe Reperul TV din Galaţi, potrivit sursei citate.

CNA are toleranță zero în perioada pandemiei de coronavirus pentru modul în care televiziunile prezintă anumite informații care pot induce în eroare populația.

ADVERTISEMENT