Life
notix pixel id

România TV, somată de CNA. Pentru ce a fost amendată

03.06.2020 | 18:06
România TV, somată de CNA. Pentru ce a fost amendată
Kanal D, amendată de CNA pentru scandalurile și injuriile de la Puterea Dragosteifoto: facebook
ADVERTISEMENT

România TV a fost sancționată pentru câteva burtiere rasiste. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a votat în unanimitate o somație publică pentru două emisiuni.  „Luis Lazarus transmite din mijlocul țigăniei”, este una dintre burtierele care a atras atenția CNA.

România TV a fost sancționată pentru rasism

CNA s-a axat pe emisiunile Newsline și România te vede, din perioada de început a lunii mai și, potrivit paginademedia.ro, sancțiunea forului s-a îndreptat, în principal, asupra cuvântului „țigănie”, care s-a regăsit pe burtiere.

„Luis Lazarus transmite din mijlocul țigăniei”, aceasta este una dintre ele.

Reprezentanții postului tv s-au apărat: „Termenul de „ţigănie“ este foarte dur, dar este asumat de noi toţi. Noi vorbim în limbaj cotidian despre «ţigănie».

ADVERTISEMENT

Dacă se consideră un termen jignitor, ne cerem scuze. Nu am avut în intenţie să jignim comunitatea romă”, a spus Roxana Niculescu în şedinţa CNA.

De partea cealaltă, Radu Herjeu, cel care a şi propus sancțiunea, a avut o poziție dură față de acest subiect: „Televiziunea are nişte standarde, pe care nu le avem toţi. Nu e un argument să folosim un temren precum „ţigănie”, ca într-un birt.

ADVERTISEMENT

Televiziunea nu trebuie să întărească nişte stereotipuri la adresa anumitor comunităţi. «Ţigănie» are cu totul altă conotaţie şi a fost pus acolo special pentru această conotaţie.

Nu a fost întâmplător. Dacă pe mine m-a deranjat termenul «ţigănie», îmi imaginez pe ei”, a subliniat el.

ADVERTISEMENT

RTV se apără

„Noi avem o colaborare foarte bună cu asociațile de romi. Problema este următoarea, în toate aceste emisiuni nu a fost învinovățită comunitatea, ci doar anumite persoane care au încălcat legea.

Nu a fost vorba despre comunitatea romă din România, ci doar despre niște elemente care au avut un potential infracțional în acestă perioadă.

ADVERTISEMENT

Da, este adevărat, puteam lua câteva opinii de personae precum Gelu Duminică sau Ciprian Necula, dar nu a fost vorba despre toată comunitatea”, a susținut reprezentanta România TV, a mai spus Roxana Niculescu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri