News

România, mai aproape de intrare în Schengen. Ţara noastră primește acces la Sistemul de informații privind vizele

România, un nou pas către spațiul Schengen. Ce decizie se aplică din iulie 2021.
18.06.2021 | 17:13
Romania mai aproape de intrare in Schengen Tara noastra primeste acces la Sistemul de informatii privind vizele
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a decis vineri, 18 iunie, să îi dea acces României la Sistemul de informații privind vizele, însă doar pentru citire, arată decizia adoptată.

Această măsură va intra în vigoare începând cu data de întâi iulie 2021, iar țara noastră nu este singura care a primit această veste bună, în aceeași categorie fiind și țara vecină, Bulgaria.

ADVERTISEMENT

România, un nou pas către spațiul Schengen. Ce decizie a luat Comisia Europeană

Cele două țări vor avea acces la Sistemul de informații privind vizele numai pentru citire, începând din iulie, așa cum menționează autoritatea europeană.

Acest sistem este o bază de date care face legătura între polițiștii de la frontierele externe ale Uniunii Europene cu consulatele țărilor membre din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Dar ce înseamnă mai exact că România a primit numai acces pentru citire? Ei bine, Comisia Europeană explică faptul că acesta înseamnă că Bulgaria și România vor putea accesa informațiile din sistem care sunt deja acolo și nu au posibilitatea de a introduce în baza de date noi informații.

Ce înseamnă accesul la Sistemul de informații privind vizele

Atât Bulgaria, cât și România au dovedit că se pot conecta la acest sistem după mai multe teste tehnice efectuate în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă mai exact acest lucru, faptul că România are acces la sistemul de informații privind vizele, este că se va facilita prelucrarea cererilor de viză, deoarece este disponibil în această bază de date istoricul vizelor oricărui cetățean.

Un alt avantaj este pentru polițiștii de frontieră care pot să verifice mult mai ușor atât valabilitatea, cât și autenticitatea vizelor Schenghen eliberate de alte state.

ADVERTISEMENT

Ce a mai transmis Comisia Europeană privind accesul României la Schengen

Prin acest lucru va fi sporită securitatea în interiorul Uniunii Europene, pentru că aceste informații ajută la combaterea terorismului, a criminalității, dar și a fraudei, mai anunță sursa citată.

„Accesul pentru citire la Sistemul de informații privind vizele va fi necesar pentru ca Bulgaria și România să gestioneze Sistemul de intrare/ieșire, care se preconizează că va intra în funcțiune în prima jumătate a anului 2022.

Accesul deplin la Sistemul de informații privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria și România vor fi pe deplin integrate în spațiul Schengen”, a transmis Comisia Europeană pe siteul propriu.

Mai mult, a fost reluată ideea includerii României, dar și Bulgariei, la spațiul Schengen în cadrul discuțiilor din Comisia Europeană.

„Comisia și-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca Bulgaria și România să devină parte a spațiului fără controale la frontierele interne în cadrul Strategiei către un spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient”, a mai transmis sursa citată.

ADVERTISEMENT