Sport

România, una dintre cele mai slabe participări la JO în ultimii 69 de ani! Am luat medalii doar la două sporturi

Jocurile Olimpice se apropie de final şi România are una dintre cele mai slabe participări din ultimele 7 decenii, comparabilă cu cea de la Rio de Janeiro.
06.08.2021 | 11:08
Romania una dintre cele mai slabe participari la JO in ultimii 69 de ani Am luat medalii doar la doua sporturi
ADVERTISEMENT

Au mai rămas două zile de concurs la Jocurile Olimpice şi zestrea României este una destul de subţire: o medalie de aur şi trei de argint.

Doi români au mai rămas în concurs şi ultimele şanse la o medalie se leagă de ei: Cătălin Chirilă în proba de kaiac-canoe şi Alexandru Novac, în finala de aruncarea suliţei.

ADVERTISEMENT

România, una dintre cele mai slabe participări la JO în ultimii 69 de ani!

Cei doi nu sunt printre favoriţii probelor şi ar fi un rezultat extraordinar să urce pe podium. Însă, dacă România va rămâne cu cele patru medalii va fi, din nou, una dintre cele mai slabe participări la Jocurile Olimpice.

Începutul Jocurilor Olimpice a fost fulminant pentru ţara noastră. Ana Maria Popescu a adus argintul în proba de spadă individual şi în prima săptămână, canotorii au făcut spectacol, reuşind să aducă trei medalii: una de aur şi două de argint.

ADVERTISEMENT

Dezamăgiri peste dezamăgiri în a doua săptămână a Jocurilor Olimpice!

Iar de atunci am tot sperat să ne mărim zestrea de medalii, însă la fiecare disciplină în parte am rămas cu dezamăgiri. La lupte erau cele mai mari speranţe, însă cei cinci luptători au adunat o singură victorie în tot turneul.

Alina Vuc şi Albert Saritov erau favoriţi la medalii, însă ambii au ieşit din primul tur şi şi-au spulberat şi şansele de a disputa recalificări, în condiţiile în care adversarii lor au fost învinşi clar în sferturile de finală.

ADVERTISEMENT

Acelaşi număr de medalii ca la Rio de Janeiro!

Astfel, trebuie să ne obişnuim cu gândul că această ediţie a Jocurilor Olimpice se va încheia cu patru medalii pentru delegaţia României, tot atâtea ca la Rio de Janeiro.

În urmă cu cinci ani, România a luat aurul în proba de spadă pe echipe feminin, un argint la tenis şi două medalii de bronz, la lupte şi canotaj. Stăm mai bine decât la Rio, dar tabloul este unul trist.

ADVERTISEMENT

Încă un record negativ: am urcat pe podium doar la două discipline!

România se îndreaptă spre al doilea cel mai slab parcurs din ultimii 69 de ani la Jocurile Olimpice. În 1952, la Helsinki, Iosif Sârbu devenea primul campion olimpic al României. Şi atunci, ai noştri au adus patru medalii.

Tot de la Helsinki 1952, România nu a mai urcat pe podium doar la două discipline. Atunci au fost tir şi box. Acum sunt scrimă şi canotaj.

Obiectivul asumat de COSR pentru această ediţie a Jocurilor Olimpice a fost de 4-6 medalii, însă acest obiectiv a fost atins graţie canotajului, care a adus 75% din zestrea subţire de medalii de la Tokyo.

 

ADVERTISEMENT