În România va fi construit un pod unic destinat animalelor din munți, urmând să apară odată cu finalizarea lucrărilor la secțiunile montane ale autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. De ce este necesar acest proiect?
Un ecoduct important va apărea odată cu construcția secțiunilor din zona de munte din cadrul autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. Vorbim de un pod de peste 300 de metri și o lățime de aproximativ 100 de metri. Proiectul a fost gândit pentru fauna sălbatică din Carpații Meridionali.
Lucrările vor începe cel mai probabil în această vară, un astfel de pod fiind necesar pentru a reduce presiunea asupra biodiversității. Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura (API), Ionuț Ciurea, a explicat pentru HotNews.ro de ce este important acest proiect.
„DN7, așa cum este el acum foarte circulat, mai ales de trafic greu, nu este – cum se spune în limbaj tehnic – permeabil. Adică este o barieră în calea animalelor care nu pot trece dintr-o parte în alta, peste Valea Oltului.
Traficul este blocajul principal, animalele sunt speriate, evită zona din cauza traficului, a zgomotului. În zona aceasta a Meridionalilor practic coridoarele ecologice din punct de vedere al mamiferelor mari sunt întrerupte”, a transmis Ionuț Ciurea, potrivit sursei citate.
Podul împădurit va fi construit lângă Cornetu, între munți, aproximativ la km 45+300 – 45+750, iar pe aici nu vor circula autoturismele sau pietonii, ci doar animalele. Este important de menționat că nu va exista o legătură directă cu noua autostradă, fiind implementate măsuri de siguranță.
Totodată, reprezentanții CNAIR spun că acest proiect, care face parte din contractul pentru A1 Sibiu-Pitești, este important având în vedere că va ajuta la menținerea coridorului ecologic dintre Munții Căpățânii, Munții Cozia și Munții Făgăraș.
„Ecoductul reprezintă o măsură de defragmentare și de reducere a impactului cumulat generat de proiectul autostrăzii și barierele actuale.
Soluția propusă are rolul de a reprezenta pentru fauna sălbatică cea mai bună opțiune de traversare a zonei coridorului ecologic, fără a fi nevoită să interacționeze cu una sau mai multe din barierele fizice”, a adăugat CNAIR.