Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) anunțat pe rețelele de socializare că România va avea un nou Drum Express. Acesta are o lungime de 51 de kilometri și leagă 2 mari orașe, oamenii fiind încântați de această variantă de transport rutier.
În perioada următoare autoritățile vor construi un nou Drum Express, acesta unind două municipii mari de pe teritoriul țării noastre. În plus, este alternativa ideală la E85, considerat ”drumul morții” din cauza accidentelor care se produc frecvent.
Traseul are o lungime de 51 de kilometri și va lega Bacău de Piatra Neamț, după cum arată informațiile furnizate de CNIR. În plus, autoritățile sunt de părere că proiectul va reduce traficul de traznit dintre cele două orașe.
În prezent, a fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia acestei șosele. Contractul se ridică la valoarea de peste 6 miliarde lei, cei care doresc să depună ofertele având la dispoziție un termen. Așadar, dosarele pot fi depuse până la data de 18 februarie 2025.
„Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț va asigura condiții moderne de transport între cele două municipii, reducerea traficului greu și de tranzit în interiorul celor două orașe, precum și legătura municipiului Piatra Neamț la Autostrada Moldovei A7.
Contractul este licitat într-un singur lot și are o durată de realizare de 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor).
Finanțarea investiției se va realiza din fonduri externe nerambursabile, Programul Transport 2021-2027 și de la Bugetul de Stat”, a anunțat CNIR pe pagina de Facebook, unde a dezvăluit și capacitățile tehnice.
Drumul Express Bacău – Piatra Neamț va dispune de 30 structuri (poduri, pasaje, viaducte) cu o lungime totală de aproximativ 16 kilometri. Autoritățile transmit că două dintre cele 30 de lucrări de artă vor avea peste 1.000 de metri.
Cel mai lung va fi viaductul care se va găsi la nodul rutier de conexiune cu Autostrada Moldovei A7, secțiunea Bacău-Pașcani. Acesta va avea 1.072 metri. În plus, vor exista 5 noduri rutiere. Unul este un nod rutier tip ”trompetă”, conexiune A7 la km 0.
Următoarele sunt: nod rutier Racova pentru conexiunea cu DN 15, nod rutier Podoleni, nod Săvinești și nod rutier Piatra Neamț. De asemenea, pe șosea se va amenaja un spațiu de servicii tip S 3, precum și un centru de Întreținere și Coordonare (CIC).