News

România va fi gazda celui mai mare exercițiu aerian NATO din Europa. Sunt așteptați să se antreneze în Transilvania 2.000 de parașutiști

NATO va desfășura în România cel mai mare exercițiu militar aerian din Europa. Vor veni 2.000 de paraşutişti din 6 ţări
12.05.2024 | 17:08
Romania va fi gazda celui mai mare exercitiu aerian NATO din Europa Sunt asteptati sa se antreneze in Transilvania 2000 de parasutisti
2.000 de militari parașutiști din țările aliate în cel mai amplu exercițiu de desant aerian din Europa. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Circa 2.000 de militari parașutiști din state aliate se află în pregătire în cadrul exercițiului Joint Forcible Entry, conform anunțului făcut de Ministerul Apărării Naționale.

Exercițiu militar de amploare în Romănia

Acest exercițiu va reprezenta cea mai amplă demonstrație de desant aerian realizată în Europa după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Aproape 2.000 de militari parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos vor participa la secvențele desfășurate în România ale exercițiului Swift Response 24 (SR24)/Defender 24, potrivit comunicatului Ministerului Apărării Naționale, transmis prin intermediul Agerpres.

Operațiunea aeropurtată multinațională Joint Forcible Entry, care implică și desantarea de echipamente militare, se va desfășura pe parcursul mai multor zile, cu secvența principală programată pentru duminică în zona Bazei Aeriene 71 “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Operațiuni similare vor avea loc, în acest interval, și în alte cinci state aliate și partenere – Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia și Suedia, contribuind astfel la cea mai mare operațiune de desant din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Exercițiile vor avea loc și lângă Capitală

Principalele secvențe ale exercițiului vor fi desfășurate în Baza Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, Poligonul de Tragere Bogata din Turda, Centrul Național de Antrenament de Luptă Getica din Cincu și Poligonul de Tragere Știuca din Așezarea Comunal Știuca.

ADVERTISEMENT

De asemenea, secvențele vor avea loc și la Baza Aeriană 90 „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” din Otopeni, Baza Aeriană de Pregătire și Educație Personalului Aviatic Aurel Vlaicu din Boboc și la Aeroportul Banat din Caransebeș.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, forțele implicate în exercițiu demonstrează capacitatea de reacție și interoperabilitatea între structuri, precum și angajamentul față de asigurarea apărării colective.

ADVERTISEMENT

În România, Swift Response 24 este conectat cu exercițiul Wing Spring 24/Dacia 24, în care participă, în prezent, forțe ale Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, dislocate în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu și în Poligonul „Bogata” din Turda, scrie defenseromania.ro.

Aproximativ 800 de parașutiști din Statele Unite, Spania, Ungaria și Italia au efectuat la Skillingaryd, Suedia, o operație de desant aerian de tip „Joint Forcible Entry”.

Potrivit sursei citate, această operație JFE din Suedia a fost prima dintr-o serie de șase operații aeriene planificate în întreaga Europă în cadrul Swift Response, care implică aproximativ 3.700 de participanți americani și 9.500 de participanți din peste 16 țări aliate și partenere, conform informațiilor furnizate de USArmy.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp...
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp şi suflet pentru turişti: "E magic!"
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac....
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac. Căsnicia cu miliardarul român a rezistat doar doi ani!
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
Se dau VOUCHERE de MII de LEI pentru ROMÂNIA! Care sunt condițiile pentru...
Se dau VOUCHERE de MII de LEI pentru ROMÂNIA! Care sunt condițiile pentru a beneficia
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal...
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal masculin. A fost cel mai bun handbalist din lume în trecut
Gogoșile pufoase cu măr ras sunt delicioase şi ieftine. În doar 15 minute...
Gogoșile pufoase cu măr ras sunt delicioase şi ieftine. În doar 15 minute desertul e gata să fie savurat
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”