News

România va fi lovită de un ciclon. Care sunt zonele afectate. Avertismentul meteorologilor

România va fi lovită de un ciclon. FANATIK vă spune care sunt zonele afectate. Avertismentul meteorologilor
17.06.2021 | 08:35
Romania va fi lovita de un ciclon Care sunt zonele afectate Avertismentul meteorologilor
ADVERTISEMENT

Vremea rea va continua să ne dea bătăi de cap. Meteorologii au avertizat că ploile vor apărea și în aceste zile.

Mai mult, un ciclon se va forma deasupra Mării Negre. Acesta va afecta zonele din jumătatea estică a țării, mai ales partea de sud-est.

ADVERTISEMENT

România va fi lovită de un ciclon. Care sunt zonele afectate. Avertismentul meteorologilor

În noaptea de joi spre vineri, 17 – 18 iunie, un ciclon se va forma deasupra Mării Negre. Acesta se va deplasa, vineri, spre partea de est a țării noastre.

La Sinteza zilei, Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre efectul pe care îl va avea acesta asupra vremii din țara noastră. Meteorologul a anunțat că se pot înregistra fenomene extreme, anunță DCNews.

ADVERTISEMENT

„Este posibil ca jumătatea estică și partea de sud-est a țării, mă refer aici la partea de est a Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, să fie cele mai afectate, mai ales începând de joi noaptea și pe parcursul zilei de vineri, de cantități de precipitații mai importante și să discutăm pe parcursul perioadelor cu precipitații, care să depășească la nivel local 30-50 de litri pe metru pătrat, și de intensificări ale vântului cu viteze de 45 – 55 de kilometri pe oră, să vorbim de vijelii și izolat căderi de grindină”, a spus Elena Mateescu.

„Și dacă până în prezent, făcând o analiză a ceea ce s-a întâmplat în partea de sud-est a țării în prima jumătate a lunii iunie, aduce pentru zona Dobrogei o depășire a cantității medii multi-anuale de precipitații, până în prezent fiind a cincea lună iunie cea mai ploioasă pentru această regiune a țării care practic în mod obișnuit Dobrogea suferea de lipsa apei. În anul anterior Dobrogea a înregistrat cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice”, a adăugat.

ADVERTISEMENT

Evoluția fenomenelor meteorologice în țara noastră

Diretorul ANM nu a exclus varianța emiterii unor avertizări de cod roșu din cauza ciclonului. Meterorologul a amintit că sunt în vigoare unele avertizări și că acestea vor fi actualizate joi, 17 iunie.

„Nu vreau să ne pronunțăm în acest moment, informarea meteorologică este valabilă până duminică seara,” a spus Elena Mateescu, fiind întrebată despre probabilitatea emiterii unor averizări de cod roșu.

ADVERTISEMENT

„Mâine (n.r: joi, 17 iunie) vom actualiza această informare și cu siguranță, pentru zonele unde ne așteptăm la valori de precipitații de peste 50-60 de litri pe metru pătrat, cu siguranță luăm în considerare cel puțin Cod portocaliu, cod galben cu siguranță, iar aceste avertizări generale, după cum știm, sunt completate de acele avertizări de tip nowcasting de tip Cod roșu,” a explicat meteorologul.

„Nu excludem ca la nivel local, dacă modele indică, să emitem Cod roșu, dacă situația o va impune. Analizăm din aproape în aproape. Vom lua decizia cea mai corectă,” a adăugat.

În prezent, în România este în vigoare o informare meteorologică pentru instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate, în sudul, centrul și estul țării. De asemnea, mai multe județe din estul țării sunt vizate de o avertizare de cod galben, până joi la ora 10:00.

ADVERTISEMENT