Dunărea va atinge un nivel maxim al debitului într-o altă zi. Prognoza a fost reactualizată de hidrologi și au anunțat că noua valoare va fi de 8.000 mc/s.
Noua dată oferită de specialiști este 1 octombrie, care este mult mai târziu decât data anunțată inițial, anume 29 – 30 septembrie. În prezent, debitele Dunării la intrarea în țară la un nivel aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie.
„Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt astăzi la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s), vor fi în creştere ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor”, afirmă, miercuri, reprezentanţii Administraţiei Apele Române.
Previziunile au fost realizate pe baza celor mai recente date referitoare la bazinul Dunării, utilizând estimări și informații suplimentare obținute în urma consultărilor cu specialiștii de la Centrele Naționale de Prognoză Hidrologică din Ungaria și Serbia.
Acestea au luat în considerare precipitațiile anticipate pentru perioada următoare, precum și schimbările în modul de atenuare a undei de viitură în zonele naturale expuse inundațiilor, situate în amonte de Bogojevo.
Astfel, diminuarea efectelor viiturii este mai accentuată comparativ cu situațiile anterioare, datorită scăderii semnificative a debitului maxim și a volumului undei de viitură, conform informațiilor oferite de Apele Române. Prognoza va fi actualizată în funcție de rezultatele monitorizării continue a nivelurilor apei și a barierelor de protecție de-a lungul Dunării.
„Menţinem monitorizarea strictă a nivelurilor şi a liniei de apărare de la Dunăre, iar în situaţia în care se vor emite şi alte avertizări formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici. Hidrologii de la nivelul celor 7 Administraţii Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad şi Apele Române Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Apele Române.
Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare va evalua subtraversările digurilor și va verifica starea de funcționare a stațiilor de pompare. Mii de saci, echipamente și materiale au fost mobilizate în apropierea sectorului românesc al fluviului.
S-au inspectat pe teren cei 1.100 km de diguri aflate în administrare, iar punctele vulnerabile au fost consolidate în funcție de necesitate. De asemenea, prognoza hidrologică a fost extinsă pentru încă o săptămână.