Sport

Clujul dă din nou lovitura: Va găzdui o super competiţie

După ce recent a găzduit Europeanul de Gimnastică, dar şi EuroBasket, oraşul Cluj-Napoca ia faţa Bucureştiului şi va găzdui o grupă la C.E. de Volei.
19.01.2018 | 12:54
Clujul da din nou lovitura Va gazdui o super competitie

Decizia a venit după ce preşedintele Federaţiei Internaţionale de Volei, Aleksandar Boricic şi vicepreşedintele Renato Arena au avut o întrevedere cu Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, cu preşedintele COSR Mihai Covaliu şi cu conducătorii Federaţiei Române de Volei. Oficialii europeni au plecat mulţumiţi de răspunsurile primite în România şi aşteaptă acum doar ca Guvernul României să trimită o scrisoare de garanţie către forul european.

La un an după ce va organiza patru meciuri ale Campionatului European de Fotbal, România va fi gazda unei alte competiţii majore. După jumătate de secol, România are şanse mari să organizeze din nou Campionatul European de volei. Cei mai importanţi oameni din voleiul european au venit la Bucureşti pentru a discuta despre turneul final feminin din 2021.

“Pentru România este o zi istorică deoarece am avut onoarea să avem la Bucureşti conducerea Confederaţiei Europene de Volei, iar acest lucru ne pune într-o lumină pozitivă pe plan european şi mondial”, a dezvăluit Gheorghe Vişan, preşedintele FR Volei.

Preşedintele Aleksandar Boricic (Serbia) şi vicepreşedintele Renato Arena (Italia) au avut întrevederi cu Marius Dunca (Ministrul Tineretului şi Sportului), cu Mihai Covaliu (preşedintele COSR) şi cu conducătorii Federaţiei Române de Volei. Oficialii europeni au plecat mulţumiţi de răspunsurile primite în România. Ei mai aşteaptă acum doar ca Guvernul României să trimită o scrisoare de garanţie către forul european.

“O spun foarte răspicat. MTS sprijină organizarea unui eveniment internaţional de asemenea amploare. De când am venit ca ministru, am încurajat aceste iniţiative. Sportul este cel mai bun ambasador pe care îl avem şi este o şansă uriaşă să ne promovăm ca ţară. În 2017, am avut 110 competiţii internaţionale în România,  iar feedback-ul este unul pozitiv. Avem trei ani în faţă să ne pregătim pentru acest Campionat European şi cu siguranţă vom face o figură frumoasă”, a subliniat Marius Dunca, Ministrul Tineretului şi Sportului.

Şeful voleiului european, impresionat de Muzeul Sportului

Serbia, Croaţia şi Bulgaria vor fi celelalte ţări co-organizatoare. Grupa din România se va desfăşura la Cluj-Napoca. Ar fi a treia competiţie majoră în capitala Transilvaniei după CE gimnastică şi CE Baschet. În 1963, România organiza Europenele la Bucureşti şi obţinea aurul la băieţi şi bronzul la feminin.

“Cunosc bine istoria voleiului din România, sunteţi una dintre cele mai importante ţări din cele 56 afiliate la Confederaţia Europeană de Volei. Ne dorim prin acest Campionat European să readucem România în topul ţărilor care organizează competiţii internaţionale importante. Vom sprijini totodată federaţia română în câteva proiecte pentru dezvoltarea voleiului în şcoli. E nevoie de paşi mici pentru a reveni în elită, dar progresele echipelor de club din România şi a naţionalelor de cadeţi, juniori şi tineret sunt evidente”, a declarat Aleksandar Boricic, preşedintele CEV.

Preşedintele CEV este un colecţionar împătimit de timbre, insigne şi alte obiecte cu tematică sportivă. Vizita la muzeul olimpic l-a încântat aşadar pe Aleksandar Boricic. Mai ales că a avut ghid un campion olimpic. Mihai Covaliu i-a arătat sabia cu care a ieşit campion olimpic în 2000 la Sydney. “Ne-am bucurat de prezenţa oficialilor CEV la sediul COSR şi am avut un dialog constructiv. Acest Campionat European este un bun început pentru a face un plan de dezvoltare pentru voleiul din România. Avem tineri foarte bine pregătiţi, care încep să bată la porţile performanţei. La volei pe plajă avem deja două fete (n.r. vicecampioanele europene U22 Vaida Beata şi Adriana Matei) care sunt în vederile COSR pentru calificarea la JO 2020.  România organizează diverse competiţii în ultima perioadă şi am arătat că ne putem ridica la un nivel înalt”, a punctat Mihai Covaliu, preşedintele COSR.

În 2021, România va putea miza pe una dintre cele mai bune generaţii ale sale din ultimele decenii. Naţionala de cadete sub 17 ani tocmai s-a calificat la Campionatul European. Vedetele echipei sunt două puştoaice minune de 14 ani: Alexia Căruţaşu, fata fostului pivot al naţionalei de baschet, Virgil Căruţaşu, şi Francesca Alupei, fata dublei campioane olimpice la canotaj, Angela Alupei. Ultima participare la Campionatul European datează din 2015, atunci când am ocupat locul 15. Cea mai bună performanţă după Revoluţie  o reprezintă locul 6 (CE 1991 şi CE 1999).  

“Avem jucătoare tinere talentate care vin urmă şi ne pot ajuta în 2021. În plus, există şi jucătoare deja consacrate la senioare care vor prinde acest turneu final. Ţinând cont şi de faptul că vom juca acasă, şansele de a trece de grupe sunt majore. Nu putem avea ca obiectiv o medalie, să fim realişti, dar putem fi optimişti că ne vom bate pentru locurile de top”, a concluzionat preşedintele FR Volei, Gheorghe Vişan.

România ar urma astfel să găzduiască o grupă în cadrul Campionatului European de Volei din 2021. Celelalte ţări care vor găzdui competiţia sunt Serbia, Croaţa şi Bulgaria. Grupa din România se va desfăşura la Cluj-Napoca. Ar fi a treia competiţie majoră în capitala Transilvaniei după Campionatul European de gimnastică şi EuroBasket.

Campionatul European de volei, găzduit de România după 55 de ani

România a mai fost gazda Campionatelor Europene de volei în două rânduri: în 1955 şi 1963, atunci când competiţiile de băieţi şi de fete se jucau în aceeaşi locaţie. În 1955 România câştiga argintul în competiţia masculină şi pierdea finala mică la fete, pentru ca în 1963 să obţină aurul la băieţi i bronzul la feminin. Ambele competiţii au fost atunci găzduite de Bucureşti.

Preşedintele Aleksandar Boricic (Serbia) şi vicepreşedintele Renato Arena (Italia) au avut întrevederi cu Marius Dunca (Ministrul Tineretului şi Sportului), cu Mihai Covaliu (preşedintele COSR) şi cu conducătorii Federaţiei Române de Volei. Oficialii europeni au plecat mulţumiţi de răspunsurile primite în România. Ei mai aşteaptă acum doar ca Guvernul României să trimită o scrisoare de garanţie către forul european. “O spun foarte răspicat. MTS sprijină organizarea unui eveniment internaţional de asemenea amploare. De când am venit ca ministru, am încurajat aceste iniţiative. Sportul este cel mai bun ambasador pe care îl avem şi este o şansă uriaşă să ne promovăm ca ţară. În 2017, am avut 110 competiţii internaţionale în România,  iar feedback-ul este unul pozitiv. Avem trei ani în faţă să ne pregătim pentru acest Campionat European şi cu siguranţă vom face o figură frumoasă”, a subliniat Marius Dunca, Ministrul Tineretului şi Sportului.

Bucureştiul a pierdut însă duelul cu Cluj-Napoca în ceea ce priveşte infrastructura sportivă. În Capitală cea mai modernă sală de sport care găzduieşte competiţii internaţionale este Polivalenta, construită în 1974. În schimb, la Cluj-Napoca a fost construită recent Polivalenta care deja a organizat mai multe evenimente de mare anvergură. Mai mult, aceasta poartă acum denumirea de BT Arena, după o sponsorizare obţinută de autorităţile locale. 

Tags: