News

România va importa gaze din Azerbaidjan. Klaus Iohannis a mers la Baku, pentru semnarea unui contract important

Klaus Iohannis se află în premieră în Azerbaidjan. Livrările de gaze către ţara noastră reprezintă unul dintre punctele esenţiale de pe agenda preşedintelui
02.02.2023 | 18:29
Romania va importa gaze din Azerbaidjan Klaus Iohannis a mers la Baku pentru semnarea unui contract important
Klaus Iohannis şi Ilham Alyev Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis se află într-o vizită de două zile în Azerbaidjan, unde va asista vineri la semnarea unui contract între societăţile Romgaz şi Socar, privind livrările de gaze către România, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

Contract pe un an, între Romgaz şi Socar

Klaus Iohannis a declarat joi, în capitala Azerbaidjanului, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi, investiţii, digitalizare, agricultură, educaţie şi cultură. Dar, poate cel mai important aspect al vizitei şefului statului român la Baku va fi semnarea acordului de import de gaze din această ţară.

ADVERTISEMENT

“Am mulţumit domnului preşedinte Ilham Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naţionale – Romgaz şi Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024”, a declarat Iohannis, după o primă întrevedere cu preşedintele azer.

Klaus Iohannis a subliniat că atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Totodată, preşedintele României a amintit că Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009.

În ceea ce-l priveşte pe Ilham Alyev, acesta i-a spus lui Iohannis că va folosi oportunităţile din România pentru a exporta gazul şi pe alte pieţe europene. “Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a declarat Alyev.

ADVERTISEMENT

La sfârşitul anului trecut, pe 17 decembrie, Ilham Aliyev a fost la rândul său în vizită la Bucureşti, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.