News

România va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Valeriu Gheorghiţă a anunţat cine vor fi beneficiarii

A treia doza de vaccin anti-Covid-19 va fi administrată și în România. Valeriu Gheorghiță a anunțat ce categorii de persoane sunt vizate
21.09.2021 | 15:31
Romania va incepe administrarea celei dea treia doze de vaccin Valeriu Gheorghita a anuntat cine vor fi beneficiarii
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat că autoritățile se pregătesc pentru administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-Covid-19.

Medicul militar a specificat că scopul este prevenţia cazurilor severe care ar putea solicita peste măsură sistemul medical. În acest sens, de doza suplimentară vor beneficia oamenii care sunt mai vulnerabili în fața bolii cauzate de virus și care au șanse să facă forme grave.

ADVERTISEMENT

România va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Valeriu Gheorghiţă a anunţat cine vor fi beneficiarii

„Luăm în considerare administrarea celei de-a treia doze în special în cazul persoanelor de peste 60 de ani, a celor  cu imunosupresie şi a celor care sunt mai expuse prin natura profesiei, cum ar fi personalul medical. Administrarea cele de-a treia doze creşte eficienţa la 95%, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

„Platforma națională de programare este în curs de optimizare pentru programările la a treia doză,” a anunțat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

„Persoanele care se prezintă pentru prima dată la vaccinare se pot prezenta în continuare direct în centrele de vaccinare, în timp ce pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platforma de programare,” a adăugat acesta.

Medicul militar a mai explicat că cea de a treia doză va fi administrată oamenilor care au cel puțin șase luni de la a doua doză.

ADVERTISEMENT

„Se ia în considerare devansarea termenului pentru administrarea celei de-a treia doze, ținând cont de situația epidemiologică”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare . O ședință de lucru cu privire la acest subiect va avea loc în această săptămână.

Ce categorii de persoane sunt vizate

  • bolnavii oncologici.
  • pacienții care au trecut prin transplant.
  • pacienții cronici: boli pulmonare, cardiovasculare, renale, endocrinologice – diabet zaharat, bolile cronice sub tratament imunosupresor.
  • pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe.
  • oamenii cu vârsta peste 60 de ani
ADVERTISEMENT

Totodată, persoanele care sunt predispuse la infectare, prin natura meseriei lor, precum medicii sau personalul din învățământ, sunt eligibile pentru administrarea dozei suplimentare.

„Am transmis la Ministerul Sănătăţii definirea acelor categorii vulnerabile, de persoane vulnerabile care necesita o doză suplimentară, pentru a consolida răspunsul imun, la cel puţin 6 luni de la schema iniţială. Grupele mari de afecţiuni definite pentru doza a treia sunt pacienţii oncologici, pacienţii post transplant de organe solide sau celule stem, cei cu afecţiuni cronice – boli pulmonare, boli cardio-vasculare, boli hepatice, boli hematologice, boli renale, boli endocronologice cum ar fi diabetul, boli reumatice, dermatologice, neurovasculare, demenţă,” a subliniat specialistul.

Valeriu Gheorghiță a explicat că pentru administrarea celei de a treia doze vor fi folosite vaccinurile de tip ARNm. El a specificat că, după modelul celorlalte țări, și oamenii care au fost vaccinați inițial cu AstraZeneca vor primi o a treia doză din serurile Pfizer sau Moderna.

„Suntem pregătiţi pentru administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer sau Moderna pentru persoanele cu schema completă la acest tip de vaccin. Pentru persoanele vaccinate cu Astra Zeneca se va face a treia doză cu unul din cele două, decizie luată după consultarea specialiştilor,” a explicat Gheorghiță.

ADVERTISEMENT