News

România va începe să producă obuze pentru Ucraina. O fabrică de muniție din țara noastră va fi extinsă cu bani din Germania

Industria românească de apărare este aproape de o importantă lovitură. România va începe să producă obuze pentru Ucraina. O fabrică de muniție va fi extinsă cu bani din Germania.
03.01.2023 | 13:00
Romania va incepe sa produca obuze pentru Ucraina O fabrica de munitie din tara noastra va fi extinsa cu bani din Germania
Germania contribuie cu bani la o fabrică de muniție în România. Aici se vor produce obuze compatibile cu armele Ucrainei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Presa americană, care citează oficiali de la București și Berlin, scrie că Germania va cofinanța recondiționarea și extinderea unei fabrici din epoca sovietică, în România.

Germania contribuie cu bani la o fabrică de muniție în România. Aici se vor produce obuze compatibile cu armele Ucrainei

Potrivit celor de la Wall Street Journal (WSJ) în această fabrică se vor produce atât obuze la standarde NATO, cât și unele compatibile cu armele sovietice folosite de Ucraina în conflictul cu armata rusă.

ADVERTISEMENT

În urmă cu doar câteva zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că statele alianței trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungește, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte.

”De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb. Trebuie să accelerăm producţia şi este exact ceea ce fac aliaţii”, a spus Stoltenberg, pentru BBC, în debutul anului.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește fabrica de muniție care urmează a fi retehnologizată în România, aceasta va fi una de o importanță majoră pentru Ucraina, dar și pentru NATO.

Astfel, potrivit publicației americane, Guvernul de la Berlin este dispus să contribuie cu bani la acest proiect. Date oficiale în acest sens ar trebui să fie date publicității la sfârșitul lui ianuarie, scrie WSJ.

ADVERTISEMENT

În România vor fi produse proiectile de artilerie de calibru mare. E vorba de obuze de tip sovietic, de 152 mm, dar și de proiectile la standarde NATO, de 155 mm.

Recondiționarea fabricii, a cărei locații nu a fost dezvăluită, se va realiza parțial cu fonduri primite de la guvernul german.

ADVERTISEMENT

Armata Ucrainei folosește circa 40.000 de proiectile de artilerie de calibru NATO de 155 mm în fiecare lună

Jurnaliștii americani mai scriu că, în lupta ei cu forțele rusești, armata din Ucraina consumă muniție în ritmuri nemaiîntâlnite de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

În ultima perioadă, forțele Kievului au tras aproximativ 6.000 de obuze de artilerie pe zi. Cel mai grav este faptul că, în prezent, ucrainenii au rămas fără rachete antiaeriene. Acest lucru vine pe fondul unui atac aerian neîncetat al Rusiei din ultimele zile.

Potrivit lui Michal Strnad, proprietarul Czechoslovak Group AS, o companie din Cehia care produce aproximativ 30% din producția europeană de astfel de muniții, Ucraina folosește până la 40.000 de proiectile de artilerie de calibru NATO de 155 mm în fiecare lună.

La nivel european, întreaga producție anuală de astfel de proiectile este de aproximativ 300.000.

ADVERTISEMENT