News

România va primi până în 2024 vaccinuri anti-Covid care-i vor ajunge pentru 300 de ani. Costurile uriașe ale achizițiilor făcute

În următorii doi ani, în România vor fi aduse peste 48 de milioane de doze de vaccin ceea ce înseamnă că, la ritmul actual al campaniei de imunizare, stocurile vor fi suficiente pentru următorii 296 de ani.
09.05.2022 | 14:20
Romania va primi pana in 2024 vaccinuri antiCovid carei vor ajunge pentru 300 de ani Costurile uriase ale achizitiilor facute
Dozele de vaccin primite de România riscă să expire în depozitele statului/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România va trebui să plătească sume enorme pentru loturi de vaccin împotriva Covid-19, deși interesul românilor pentru vaccinare este minim. Până acum, țara noastră nu a primit nici măcar jumătate din vaccinurile care-i revin în urma achiziției centralizate care a fost realizată de către Comisia Europeană, iar pe stoc mai sunt circa 8 milioane de doze.

România a folosit mai puțin de jumătate din vaccinurile deja primite

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care urmează să se aloce din fondul de rezervă al Guvernului 600.000.000 lei pentru achitarea restanțelor față de companiile farmaceutice BioNTech/Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Nota de fundamentare a actului normativ prezintă situația detaliată a livrărilor de până acum și a modului în care au fost folosite vaccinurile.

ADVERTISEMENT

În Uniunea Europeană, vaccinurile împotriva Covid-19 au fost achiziționate centralizat, de către Comisia Europeană, urmând ca fiecare stat membru să primească vaccinuri în funcție de ponderea populației. În condițiile în care contractele au fost încheiate înainte de autorizarea vaccinurilor, uneori fără să se știe termenul lor de valabilitate și eficiența lor în cazul apariției de alte variante ale SARS-CoV-2, CE și-a asumat de la bun început ca livrările să depășească necesarul. Însă excesul de doze s-a dovedit mult mai mare decât se anticipa, mai ales că succesul campaniei de vaccinare a fost mult sub așteptări în cazul multor state europene, printre care și România.

Potrivit contractelor încheiate de CE, România avea dreptul la 4,3% din vaccinuri, adică 87.178.462 doze, livrate în perioada decembrie 2020 – decembrie 2023. Până acum, au fost livrate mai puțin de jumătate din vaccinurile contractate, adică 38.974.735 doze. Ministerul Sănătății a prezentat și ce s-a făcut cu serurile primite, iar datele indică faptul că mai puțin de jumătate au fost folosite pentru imunizarea populației, anume 16.752.049.

ADVERTISEMENT

Aproape 2 milioane de doze au expirat

Autoritățile române au reușit să recupereze o parte din banii cheltuiți prin vânzarea unor doze către alte state interesate. Este vorba 10.071.410 doze, din care 6.500.000 doze Pfizer direct de la furnizor, 2.659.410 doze Pfizer prin vânzare din depozitele din țară și 912.000 doze Moderna prin vânzare din depozitele din țară. Alte 2.120.420 doze au fost donate altor state

Au fost înregistrate pierderi, în special prin expirare, de 1.940.240 doze, din care: 636.728 doze Pfizer, 183.198 doze Moderna, 990.543 doze AstraZeneca, 219.771 doze Janssen”, precizează Ministerul Sănătății. Pe lângă cele aproape 2 milioane de doze care au expirat deja, în depozitele din țară, în depozitele naționale se mai află 8.090.616 doze de vaccin, dintre care 1.101.670 doze AstraZeneca, care nu se mai administrează în țara noastră din 1 noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

România plătește vaccinuri de care nu are nevoie

Iar stocurile vor continua să crească întrucât, până la finele anului viitor, României i se vor livra nu mai puțin de 48.203.727 de doze, cu mult peste necesar. Potrivit ultimei raportări săptămânale publicate de RoVaccinare, în intervalul 26 aprilie – 1 mai, au fost administrate doar 6.779 de doze. Împărțind numărul de doze pe care le va primi România în perioada următoare la numărul de doze administrat săptămânal, rezultă că, dacă se menține ritmul actual al vaccinării, dozele vor fi suficiente pentru 296 de ani, asta presupunând că fiecare persoană vaccinată va primi două doze. Iar asta fără să luăm în calcul cele 8 milioane de doze aflate deja pe stoc.

Problema este că dozele vor expira în depozite, dacă  guvernul nu va reuși să le vândă. Iar cum nu doar România se confruntă cu un surplus de vaccinuri, vânzarea va fi dificilă, în condițiile unei oferte mari pe piață. În plus, țările sărace ale lumii care nu au reușit să încheie contracte de furnizare cu marile companii farmaceutice nici nu dispun de resursele financiare necesare unor achiziții de la țările care au un surplus. O variantă ar fi donarea, însă în acest caz s-ar economisi doar banii cheltuiți pentru depozitarea serurilor.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile pe care România le va avea ca urmare a modului prost în care au fost negociate contractele de către oficialii europeni sunt enorme. Doar în acest an bugetul alocat prin Programul Național de Vaccinare pentru vaccinurile împotriva Covid-19 este de 3,648 miliarde de lei prin credite de angajament și 190.448.000 lei prin credite bugetare. Costurile vor fi mari și în 2023 când România va primi 19,5 milioane de doze de vaccin Pfizer pentru care va plăti 1,876 miliarde de lei.

Precedentul polonez

Deocamdată, singura țară europeană care a încercat să scape de plata unor vaccinuri de care nu are nevoie este Polonia. La mijlocul lunii aprilie, ministrul polonez al Sănătății Adam Niedzielski a anunțat că guvernul său a informat Comisia Europeană că nu va mai plăti livrări de la compania Pfizer, invocând astfel clauza „forței majore” din contract. Niedzelski a spus că Polonia are cheltuieli uriașe generate de valul de refugiați ucraineni, care a depășit 3 milioane.

Ministrul polonez a spus că guvernul său a încercat să ajungă la o formulă de compromis, cerând ca livrările să fie eșalonate pe durata a 10 ani, însă cererea Poloniei nu a fost acceptată. „Ne-am confruntat cu o totală lipsă de flexibilitate din partea producătorilor”, a spus Niedzelski, citat de Politico.eu.

Deocamdată Pfizer nu a dat în judecată statul polonez, iar Comisia Europeană, prin intermediul unui purtător de cuvânt, a anunțat că statele au obligații contractuale pe care trebuie să le respecte. Potrivit unei surse din Comisie, citată de Reuters, „nu există nicio justificare coerentă pentru a invoca un caz de forță majoră (…) Războiul din Ucraina nu schimbat nevoile de vaccinare ale Poloniei. Mai mult, acum trebuie vaccinați și refugiații.

ADVERTISEMENT