News

România va primi Remdesivir pentru pacienții cu coronavirus. Spitalele unde vor ajunge dozele

24.04.2020 | 18:27
Romania va primi Remdesivir pentru pacientii cu coronavirus Spitalele unde vor ajunge dozele
ADVERTISEMENT

România urmează să primească 30 de doze de Remdesivir pentru pacienții cu coronavirus, după ce Statele Unite a anunțat că medicamentul, un antiviral conceput pentru Ebola, a avut rezultate promiţătoare în cadrul unui test.

România va primi Remdesivir

România va primi 30 de doze de Remdesivir, un antiviral folosit cu succes în tratea pacienților cu coronavirus, ce va fi pus la dispoziție de către Gilead Sciences, compania producătoare, informează Mediafax.

ADVERTISEMENT

“După obţinerea avizului pozitiv al Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman al EMA cu privire la condiţiile de utilizare ale Remdesivir şi după depunerea cererii la nivel naţional, într-un timp foarte scurt, acest medicament a fost autorizat pentru furnizarea ca tratament de ultimă instanţă.

Într-o primă etapă, compania va pune la dispoziţie un număr de 30 de doze de tratament, cu posibilitatea de suplimentare, în funcţie de capacitatea de producţie a acesteia. România şi-a manifestat interesul pentru creşterea numărului de doze şi a numărului de centre de tratament”, a transmis ANMDMR, la solicitarea Mediafax.

ADVERTISEMENT

Roxana Stroe, președintele asociației, a declarat că cele 30 de doze de Remdesivir vor ajunge la pacienţii cu coronavirus din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Medicamentul, folosit cu succes în SUA împotriva COVID-19

Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS, a spus că antiviralul poate ajunge în ţara noastră şi printr-un studiu clinic desfăşurat sub umbrela organizaţiei internaţionale.

ADVERTISEMENT

“România a transmis intenţia de participare în acest studiu, iar în acest moment ne aflăm într-o etapă premergătoare începerii studiului. ANMDMR şi Comisia Naţionala de Bioetică autorizează desfăşurarea studiului în România. Nu putem preciza la acest moment spitalele care vor participa în acest studiu însă, teoretic, poate participa orice spital care are cazuistică şi autorizaţie pentru desfăşurarea de studii clinice”, maiprecizează ANMDMR.

Remdesivir a fost folosit în cadrul unui test în SUA pe bolnavii COVID-19, arătând o îmbunătăţire spectaculoasă a stării pacienţilor aflaţi în stare gravă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în mai puțin de o săptămână, rezultatele unui al doilea studiu, realizat în China, au fost publicate accidental de OMS şi arătau că nu a îmbunătăţit starea pacienţilor şi nici nu a redus prezenţa noului coronavirus în organism.

În schimb, Gilead Sciences a transmis că rezultatale respective nu sunt concludente întrucât studiul a fost încheiat prematur. Primele rezultate oficiale ale studiilor clinice cu Remdesivir sunt aşteptate la începutul acestei veri.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a precizat că medicamentul ar putea ajunge în România la o lună după ce va fi aprobat de FDA.

În momentul de faţă, Remdesivir nu este autorizat pentru punerea pe piaţă şi poate fi utilizat numai în contextul studiilor clinice şi al programelor de acces timpuriu din care fac parte tratamentele de ultimă instanţă”, a mai transmis ANMDMR.

ADVERTISEMENT