News

România va produce din 2021 un medicament antiviral eficient în combaterea Covid-19

18.12.2020 | 22:51
Romania va produce din 2021 un medicament antiviral eficient in combaterea Covid19
ADVERTISEMENT

Un medicament anti-Covid va fi fabricat din 2021 și în România, potrivit unui anunț făcut de CEO-ul companiei Terapia, Dragoș Damian.

Cel mai mare producător de medicamente din țara noastră, Terapia Cluj, va începe să producă favipiravir, un medicament antiviral care tratează formele ușoare de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, producția va începe în aprilie 2021, în colaborare cu o altă companie famarceutică locală.

Terapia va produce favipiravir din 2021

Totul depinde de ce se va întâmpla dacă începe vaccinarea, care sperăm să fie eficientă. Atunci cererea va scădea, însă în prezent este o cerere uriașă, cele un million de doze care vor fi livrate din ianuarie au fost solicitate deja de zece spitale“, a anunțat Damian, conform Ziarul Financiar.

ADVERTISEMENT

FluGuard (favipiravir) e un medicament eliberat pe bază de rețetă medicală, produs de Sun Pharma, grup din care face parte Terapia. În luna ianuarie 2021 e așteptat ca în țară să ajungă 1 milion de doze de FluGuard, pe lângă 10.000 de tablete de Ivermectol, medicament antiparazitar care are rezultate în prevenirea și tratarea infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Inventat de japonezi, acest medicament e folosit la scară largă în India, China și Rusia, însă nu a fost momentan „îmbrățișat” de vestul Europei.

ADVERTISEMENT

Situația a fost cel puțin bizară în luna august, când Japonia s-a oferit să doneze o parte din pastile oricărui cerea ajutorul. Surprinzător, premierul Ludovic Orban nu știa nimic despre acest aspect. „Nu știu nimic despre această ofertă. Mă interesez la Ministerul de Externe să văd dacă au făcut demersurile. Japonia nu ne-a transmis nimic”, declara atunci Ludovic Orban.

Favipiravir este un medicament folosit în tratamentul anti-gripal și a fost trimis de Japonia în 2016 ca ajutor de urgență pentru virusul Ebola.

ADVERTISEMENT

Japonezii au testat medicamentul pe 35 de pacienți, care s-au vindecat toți mai rapid după ce s-au infectat cu Covid-19 în raport cu cei care nu au luat acest medicament.

 

ADVERTISEMENT