News

Cât de expusă este România valului de infectări ce lovește Europa. China, copleşită de Omicron, plătește prețul pentru strategia „zero COVID”

Experții epidemiologi sunt de părere că recenta creștere spectaculoasă a cazurilor COVID în Europa este determinată în special de relaxarea bruscă a restricțiilor, cu un risc ridicat pentru populația nevaccinată.
16.03.2022 | 17:31
Cat de expusa este Romania valului de infectari ce loveste Europa China coplesita de Omicron plateste pretul pentru strategia zero COVID
China și Europa trec altfel prin noul val de infecții COVID. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Experții epidemiologi sunt de părere că actuala creștere semnificativă a numărului de cazuri, vizibilă în special în Marea Britanie, Olanda sau Germania, cu un procent în creștere pentru infecțiile cu sub-varianta Omicron BA2, este mai degrabă consecința eliminării restricțiilor, și nu indică neapărat apariția unui nou val COVID.

Creșterea numărului de infectări în Europa

Marea Britanie a anunțat marți peste 50.000 de noi infectări și 200 de decese în urma infecției cu SARS-CoV-2. Vinerea trecută, numărul infecțiilor raportate era de 70.000, în creștere față de finalul lunii februarie, când erau raportate în jur de 30.000 de noi îmbolnăviri, însă mult mai puțin față de vârful valului Omicron, la începutul lunii ianuarie, când erau înregistrate și 230.000 de cazuri noi.

ADVERTISEMENT

Germania a raportat și ea marți peste 225.000 de cazuri noi și 287 de decese, asta după ce în 10 martie a fost înregistrat un record absolut de infectări zilnice: 300.327. În ceea ce privește numărul deceselor, acesta a rămas constant la circa 300. De altfel, creșterea numărului de infectări în Germania a fost exponențială în ultimele zile. De la circa 1.570 de cazuri la un milion de locuitori la începutul lunii martie, la 2.330 de cazuri în data de 12 martie. În Olanda, la fel, există o creștere de la 1.956 de cazuri la un milion de locuitori în data de 27 februarie, la 3.995 de cazuri la un milion de locuitori în data de 12 martie.

În Marea Britanie, acolo unde se înregistrează și creștere a ratei de spitalizare, autoritățile au anunțat la finalul lunii trecute eliminarea tuturor restricțiilor, inclusiv recomandarea de autoizolare în cazul unui test pozitiv. O analiză recentă publicată de Financial Times arată că, datorită imunizării prin vaccinare și prin trecerea prin boală, procentul deceselor în urma infectării cu noul coronavirus a scăzut sub cel a gripei sezoniere. Însă și epidemiologii britanici subliniază că strategia renunțării imediate la toate restricțiile nu este lipsită de riscuri, în special pentru categoriile vulnerabile.

ADVERTISEMENT

Miercuri, în România, au fost raportate peste 3.900 de noi îmbolnăviri și 68 de decese, fiind menținut un trend descendent în ceea ce privește numărul persoanelor internate, 3.394, cu 193 mai puțin față de ziua anterioară, dintre care 516 la ATI, fiind cu 26 mai puțin față de ziua anterioară.

Specialiștii epidemiologi sunt de părere că în Europa această creștere bruscă a numărului de îmbolnăviri pare a fi în principal cauzată de relaxarea bruscă a tuturor restricțiilor. În acest nou context, și o astfel de creștere a cazurilor ar putea apărea și în țara noastră, importantă pentru depășirea acestui moment va fi protejarea populației vulnerabile, adică a celor în vârstă și a celor nevaccinați cu schema completă.

ADVERTISEMENT

„Această explozie a numărului de cazuri nu este surprinzătoare din câteva motive. Principalul motiv cred că este eliminarea măsurilor non-farmacologice, așa numitele relaxări, care, ca și restricțiile în urmă cu doi ani, s-au sincronizat foarte bine la nivel european. Vorbim de un trend al relaxărilor care a expus populația care era vulnerabilă în fața variantei Omicron, despre care știm că se transmite mult mai repede decât Delta, și cu atât mai mult în cazul acestei sub-variante a Omicron, BA2, care se transmite și mai repede. Cu alte cuvinte, ai o populație vulnerabilă, care poate fi 20% din populația unei țări, dar este suficientă ca să fie „găsită” de BA2 și să genereze infecții în număr mare.

Trebuie subliniat ce se înțelege prin populație vulnerabilă. Înseamnă, o dată, persoanele care nu s-au vaccinat și care n-au făcut boala în trecut, apoi, tot în această categorie, se află cei care nu s-au vaccinat cu trei doze – știm că vaccinarea cu trei doze este cea care protejează acum cel mai bine față de Omicron. Pe de altă parte, știm că și o persoană care se vaccinează cu trei doze poate să facă infecție cu Omicron, sigur, forme ușoare, dar se contabilizează în numărul mare de infectări. Apoi, mai e categoria care poate pune probleme din perspectiva sistemului de sănătate, cei nevaccinați și care fie sunt în vârstă, fie au boli cronice, eventual forme mai avansate de boli cronice – același lucru se întâmplă și pentru persoanele vaccinate cu o singură doză și care au același profil de vulnerabilitate.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt indicatorii foarte importanți la care ne uităm acum, pentru a înțelege. Și evident, numărul mare este determinat de relaxarea bruscă practic. Din fericire, vedem că impactul pe sistemele de sănătate este încă redus”, a declarat pentru FANATIK medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovare în Medicină.

Vaccinarea cu trei doze, esențială

Medicul Virgil Musta este de părere că ceea ce va determina trecerea ușoară peste acest nou val de infectări va fi gradul de vaccinare al populației vulnerabile, cei mai expuși să facă forme severe în urma infecției cu tulpina Omicron.

„Dacă țările au un procent ridicat de persoane vaccinate, atunci numărul de decese este și mai mic, pentru că vaccinare, și în special vaccinarea cu trei doze, protejează mai bine și pentru aceste tulpini. Am realizat un studiu recent care ne-a arătat că procentul de decese este direct proporțional cu procentul de persoane vaccinate și pentru tulpina Omicron. Adică numărul de cazuri este foarte mare, dar numărul deceselor este foarte mic. De exemplu în Danemarca, care are un procent de 81% de persoane vaccinate, mortalitatea este de 0,09%. Este atât de mică încât practic își permit să nu mai țină nicio măsură de protecție pentru că foarte puțin mai afectează din punct de vedere medical.

S-a mai constatat că, în special, tulpina Omicron rămâne periculoasă pentru persoanele la risc, adică bătrânii cu co-morbidități importante. Peste 95% din cei care sunt cu forme severe de boală sunt din această categorie. Dacă vaccinezi această categorie, riscul să avem un număr mare de pacienți cu forme severe scade foarte mult. Atunci, Danemarca a pus ca primă condiție vaccinarea persoanelor în vârstă. La fel și Germania, care are un procent de 74% vaccinați, are o mortalitate de 1%. Noi, care avem puțin peste 41% procentul vaccinaților avem în continuare o mortalitate de 2-3%. Ceea ce arată clar că în momentul în care te vaccinezi, dacă ai un procent mare de vaccinați, în special în rândul grupelor de risc, atunci practic această boală se transformă într-o viroză banală.

În toată Europa restricțiile au încetat și este firesc ca acest lucru să fie însoțit de creșterea numărului de cazuri. Important este că această infecție s-a transformat într-o banală infecție a căilor respiratorii, și care nu mai pune sub presiune sistemul de sănătate”, a declarat pentru FANATIK medicul Virgil Musta.

Și medicul infecționist Adrian Marinescu este de părere că persoanele vulnerabile trebuie în continuare să respecte recomandările Ministerului Sănătății și subliniază că vaccinarea cu trei doze reprezintă principala cale de a evita o formă severă de îmbolnăvire. El subliniază că în secțiile ATI, peste 90% din pacienții COVID sunt persoane nevaccinate.

„În condițiile în care peste tot, nu doar în România, măsurile de prevenire a infectării nu mai există practic peste tot, este evident să ne așteptăm la o creștere, cel puțin pentru o perioadă scurtă de acum încolo, pentru că lucrurile nu se sting peste noapte. Întra-adevăr, Omicronul, indiferent dacă vorbim de subvariante sau nu, înseamnă un impact redus în ceea ce privește numărul internărilor și cel al cazurilor severe. Asta nu înseamnă că ele lipsesc însă. Trebuie, în plus, subliniat că noi nu avem în momentul de față cazuri izolate, avem un trend descendent, dar nu sunt cazuri izolate.

Spun acest lucru pentru că însă nu suntem în punctul la care să vorbim într-adevăr de situații foarte rare și să considerăm că nici măcar recomandarea pentru măsurile de protecție nu mai este necesară. Nu suntem acolo. E doar o perioadă de tranziție deocamdată.

Cred că este evident, pentru mine ca persoană vulnerabilă, și aici o definim clar, vârstă avansată, boli cronice, – este prudența pe care trebuie să o am față de riscul de a mă infecta. Și nu trebuie să ne gândim doar la SARS-CoV-2, și în caz de gripă și viroză sunt riscuri ce trebuie luate în calcul. În sezonul în care avem gripă sau alte riscuri este evident că trebuie să mă protejez, nu trebuie să-mi spună nimeni, nu trebuie să mă oblige. E o recomandare ce ar trebuie să devină, pentru mine obligatorie, în ideea în care vreau să-mi protejez sănătatea.

Pentru această perioadă scurtă de tranziție, până când vom avea doar cazuri izolate, trebuie urmate aceste recomandări. Plus, dintre măsurile care previn formele severe, s-a demonstrat că vaccinarea la zi este singura care a făcut diferența. Este un lucru care poate fi văzut de oricine merge într-un spital COVID. Aici vezi ce înseamnă să ai statut de persoană vaccinată cu trei doze, spre deosebire de cei cu o singură doză sau nevaccinați. Cine dorește și cine are urechi să audă, peste 90% din cei internați la ATI sunt nevaccinați”, a declarat pentru FANATIK medicul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul National de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Capitală.

China, lovită de noul val Omicron

Spre deosebire de Europa, China se confruntă cu un nou val de infectări, cauzat de tulpina Omicron și sub-varianta BA2, în doar câteva săptămâni, China a trecut de la câteva zeci de cazuri la peste 5.100 zilele trecute. În fapt, Beijingul a apelat din nou la politica sa „zero COVID” și a impus restricții severe în mai multe regiuni ale țării cu o populație de circa 90 de milioane de locuitori. În fapt, aceeași creștere a cazurilor poate fi observată acum peste tot în Asia, în special în țările care au avut o politică similară, Noua Zeelandă sau Australia.

Experții epidemiologi sunt de părere că această politică nu a permis deloc imunizarea naturală în rândul populației, nici măcar a persoanelor care nu erau în categoria de risc. Totuși, țările care au pus accent pe vaccinare, așa cum este cazul Noii Zeelande, trec peste acest val la fel ca Europa. Nu aceeași este povestea în Hong Kong, unde gradul scăzut de vaccinare, în special în rândul persoanelor vulnerabile, a dus la o rată de deces de aproape 5% – mai ridicată și decât Italia la începutul pandemiei.

Așa cum arată o analiză recentă publicată de Financial Times, Hong Kong plătește acum prețul atât pentru politica zero-COVID dar și pentru lipsa vaccinării, sau vaccinarea cu serul chinez, unul din cele mai puțin eficiente. De altfel, așa cum declară pentru FT un medic infecționist, tulpina Omicron nu pare a fi deloc mai puțin severă în Hong Kong în comparație cu Delta, subliniind că severitatea scăzută a acesteia era dată tocmai de imunitatea naturală sau de vaccinare.

Hong Kong și Noua Zeelandă
Valul Omicron în Hong Kong și Noua Zeelandă. Sursa: Financial Times

 

„Avem o comparație între situația din Hong Kong și Noua Zeelandă, care ne arată că numărul de cazuri este același, dar numărul de decese este mult, mult mai mare. De ce? Pentru că în Hong Kong proporția persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani care nu sunt deloc vaccinate este de 66%, iar cei care sunt vaccinați, dar nu cu trei doze, sunt 80%. Deci, cu alte cuvinte, doar 20% din cei peste 80 de ani sunt vaccinați cu trei doze. Și aproximativ 50% din cei din categoria 70-79 de ani sunt la fel vaccinați cu trei doze. Deci vorbim de o populație vulnerabilă, în vârstă, care sunt la risc foarte mare de infectare.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că mai e un element: statele din Asia, China cu Hong Kong, Noua Zeelandă dar și Australia au avut așa numita strategie „zero Covid” în pandemie, care este complet diferită de strategia pe care am avut-o noi în Europa. Adică ei și-au propus eliminarea virusului, și de aceea am văzut cum în China, când apăreau zece cazuri apărea imediat testarea în masă, lockdown de două săptămâni – totul în ideea de a steriliza regiunea respectivă.

Acționând în felul acesta timp de doi ani cei mai mulți oameni n-au fost expuși riscului și nu au fost expuși la acest virus. Și deci nu există o imunitate dată de trecerea prin boală. Și atunci, fără această imunitate, fără să fie vaccinați, în special în rândul categoriilor vulnerabile, în mod evident se infectează foarte mult și mortalitatea este foarte mare. Așa se explică ce vedem acum, odată ca strategie anti-COVID și ca strategie de vaccinare, la care se adaugă și utilizarea vaccinului Sinovax, care este mult mai puțin eficient”, a declarat pentru FANATIK medicul Marius Geantă.

Medicul Virgil Musta e de părere că această strategie pe care autoritățile chineze au adoptat-o în acești ani de pandemie nu mai poate funcționa în fața tulpinii Omicron. Acesta subliniază strategia adoptată de Danemarca care, după vaccinarea unui procent important din populație, a început seria relaxărilor tocmai pentru ca populația să dobândească și imunitate naturală.

„Toate aceste restricții reprezintă politici de sănătate publică, când le aplici, cât de intens le aplici ține de specialiștii în sănătate publică. De aceea situația nu poate fi peste tot la fel, ea ține de particularitatea fiecărei țări, de gradul de vaccinare sau ce categorie este vaccinată. Din nou, vă invit să ne uităm la politica de sănătate publică implementată de Danemarca. Ei au ținut foarte bine sub control numărul de cazuri și decese aproape un an și ceva, atâta timp cât nu exista un vaccin. Apoi a u început să vaccineze, iar în momentul în care au văzut că au peste 60% vaccinați au început să reducă restricțiile. Asta s-a întâmplat fix când a venit tulpina Omicron, și dacă până atunci, la o populație de circa 5,5 milioane de oameni au avut 400.000 de îmbolnăviri, în câteva luni s-au îmbolnăvit peste 1,6 milioane de oameni.

Practic, ei au ținut sub control în momentul când nu aveau vaccin, iar când au reușit să vaccineze un procent suficient de mare au dat drumul și s-au imunizat și prin boală. Acum au mult peste jumătate din populația țării îmbolnăvită și 80% vaccinată. Nu doar că acum au o imunitate dublă, și prin vaccin și prin trecerea prin boală, dar pe toată durata pandemiei au avut un procent foarte mic de decese.

La noi, dacă ne-am concentra să vaccinăm persoanele la risc, am fi foarte bine. Cred că aici trebuie să fie concentrate eforturile noastre. Acum, în spital, avem numai persoane de peste 65 de ani, iar 90% din persoanele care sunt cu formele severe sunt nevaccinate”, a declarat pentru FANATIK medicul Virgil Musta.

 

ADVERTISEMENT