Fotbal intern

România, încă un coșmar cu Irlanda de Nord! Whyte a dat lovitura în minutul 86 după un festival de ratări al “tricolorilor”. Cronică

04.09.2020 | 23:44
Romania inca un cosmar cu Irlanda de Nord Whyte a dat lovitura in minutul 86 dupa un festival de ratari al tricolorilor Cronica
ADVERTISEMENT

Debutul lui Mirel Rădoi la echipa națională a fost într-o liniște apăsătoare pe Arena Națională. România a dominat autoritar confruntarea, a marcat golul de 1-0, a avut superioritate numerică din minutul 39 și a ratat 10 ocazii uriașe în partea secundă prin Alibec, Pușcaș, Stanciu, Hanca… chiar și prin Evans (la un pas de autogol). Dar, coșmarul s-a numit de această dată Whyte, care a marcat în minutul 86 golul egalizator, la prima și singura acțiune clară de gol a adversarilor. 

Selecționerul a ales o formulă de joc surprinzătoare. Un 4-3-1-2 cu Denis Alibec și George Pușcaș vârfuri de atac, Ianis Hagi fiind folosit în spatele celor două vârfuri. Terenul de joc a arătat destul de rău încă de la începutul meciului. Acoperișul a fost tras abia în dimineața meciului, după ce a plouat toată noaptea la București.

ADVERTISEMENT

Începutul de meci a fost liniștit. Și la propriu și la figurat. Doar strigătele lui Tătărușanu la fundașii săi au dezmorțit atmosfera de pe Arena Națională. De altfel, dialogurile dintre jucători se auzeau cu ecou pe stadionul “părăsit” de fani.

România, vioara întâi în liniștea Arenei Naționale cu Irlanda de Nord! “Tricolorii” au “scârțâit” în prima parte

Nord-irlandezii au folosit un sistem 3-4-3 și antrenorul Ian Baraclough și-a propus să țină echipa scurtă, care să se miște în bloc în defensivă și ofensivă. Din păcate, la început am intrat în jocul fizic al oaspeților, cu puține combinații și multe întreruperi.

ADVERTISEMENT

Oaspeții s-au apropiat de poarta lui Tătărușanu prin fazele fixe, însă executate destul de modest în debut de meci. Nicu Stanciu a încercat des să găsească “pase luminoase”, doar că i-a ieșit rareori. Sergiu Hanca a părut de multe ori singur în banda dreaptă.

Pușcaș marchează după o pasă foarte bună a lui Hagi

Jocul de uzură din primele 20 de minute le-a convenit de minune nord-irlandezilor. Însă, România a reușit să iasă din acest joc și Ianis Hagi a ieșit la rampă, mai întâi printr-o pasă cu călcâiul care l-a pus într-o situație foarte bună pe Nicușor Bancu, iar mai apoi, prin inspirația de la faza golului.

ADVERTISEMENT

La o lovitură liberă din minutul 25, Hagi a ales să paseze sper Stanciu al cărui șut a fost respins în față de Pacock-Farrell. Chiricheș a fost pe fază și i-a trimis mingea lui Pușcaș, care a trimis mingea în poartă.

Alibec, altă atitudine la adresa națională! Atacantul i-a lăsat pe nord-irlandezi în “10”

Nord-irlandezii au dat imediat replica și au fost mult mai activi pe fază ofensivă. Jucătorii lui Baraclough au avut câteva centrări periculoase, însă Tătărușanu a fost la post și a reținut fără emoții. Totuși, oaspeții nu au renunțat la prudența defensivă și singurele momente mai difcile pentru noi au fost fazele fixe.

ADVERTISEMENT

Nicușor Bancu și Alexandru Cicâldău le-au acordat două lovituri libere destul de ușor britanicilor, cu care oaspeții au putut să se apropie de poartă. Din fericire, reluările spre poartă au fost anemice și Tătărușanu nu a avut probleme.

Denis Alibec arată altă atitudine la echipa națională. Aleargă, este mult mai altruist și dispus să facă scrificii. Deși nu este la 100% din punct de vedere fizic, atacantul a fost foarte bătăios și a arătat “atitudine”, cuvântul de ordine al lui Rădoi.

De altfel, insistența lui Alibec a rupt echilibrul numeric în minutul 39. Magennis a văzut două cartonașe galbene pentru două lovituri cu cotul. Nord-irlandezul a fost eliminat pentru un cot violent aplicat atacantului de la Astra.

Nord-irlandezii fără acțiuni de atac! Au pus probleme doar la fazele fixe

Nord-irlandezii s-au regrupat într-un sistem 4-4-1 după eliminarea lui Magennis. Fundașii centrali au fost puțin puși la treabă în prima repriză, Chiricheș și Toșca fiind siguri pe ei. Asta profitând și de faptul că nord-irlandezii nu excelează nici tehnic și nici printr-un joc de pase foarte elaborat sau rapid.

După primele 45 de minute ale meciului, România a condus meritat cu 1-0, fiind echipa care a construit mai mult, care a contat mai mult în atac. Nord-irlandezii nu au arătat mare lucru nici la nivel tehnic, nici la nivel de rapiditate a paselor. Singurele momente în care au fost periculoși au fost fazele fixe, gestionate bine de defensiva noastră.

Partea secundă s-a reluat fără schimbări în cele două distribuții. România a ratat prima ocazie a manșei secunde în minutul 48, centrarea pe jos a lui Alibec fiind prea în față pentru George Pușcaș, care nu a mai ajuns la balon.

Cascadă de ocazii la poarta lui Peacock-Farrell. Pușcaș, Alibec, Hanca și Stanciu au trecut pe lângă gol

Peacock-Farrell a avut o intervenție foarte bună la lovitura de cap a lui George Pucaș, care a reluat din 8 metri. A fost o acțiune reușită de Nicușor Bancu și o centrare foarte bună a fundașului de la Craiova.

Ianis Hagi a ieșit după 55 de minute, lăsându-i locul lui Alexandru Crețu, aflat la prima selecție a naționalei României. O schimbare cu profil defensiv, Crețu fiind un mijlocaș defensiv. În locul lui Hagi a urcat Maxim.

Denis Alibec a dat două pase cu călcâiul care le-a creat o poziție bună de gol pentru Bancu și Pușcaș, însă finalizările celor doi au lăsat de dorit și scorul a rămas 1-0. România a menținut controlul meciului, nord-irlandezii fiind palizi pe fază ofensivă.

România a căutat golul de 2-0 și am mai ratat două șanse bune prin Denis Alibec și Sergiu Hanca. Ocaziile uriașe au continuat să fie ratate de tricolori. Nicu Stanciu a irosit o ocazie bună în minutul 68.

România, egalată din fază fixă după ce a controlat autoritar meciul

Momentele de panică în apărarea nord-irlandeză au continuat. Centrarea lui Bancu a fost respinsă în bară de Corry Evans și britanicii au scăpat din nou. În minutul 80, România a avut un contraatac blitz, însă “tricolorii” au ratat din nou ținta.

Torpila lui Pușcaș a fost scoasă cu vârful degetelor de Peacock-Farrell, fază la care Stanciu a “îngropat” mingea în tribună din poziție bună. A doua repriză a fost un festival al ratărilor și asta ne-a costat scump.

Nord-irlandezii nu au dat niciodată impresia că pot egala, însă scenariul de coșmar s-a împlinit și în acest meci. După o fază fixă, nord-irlandezii au reușit să înscrie în poarta lui Tătărușanu. Whyte a reluat cu capul din 6 metri și Tătărușanu nu a avut nimic de făcut.

Nord-irlandezii au egalat după ce au jucat o oră în 10 oameni

Imediat după, “tricolorii” s-au aruncat în atac și Denis Alibec a trimis un șut violent în bara transversală. S-a încheiat 1-1, un rezultat mincinos, însă nu trebuie să căutăm scuze în fața unui adversar care ne-a egalat la singura fază ofensivă periculoasă avută.

Ratările lui Pușcaș, Hanca, Alibec sau Stanciu ne-au costat scump. Nord-irlandezii au meritul de a nu fi renunțat în ciuda inferiorității numerice. Debutul lui Mirel Rădoi putea fi unul reușit și chiar așa părea. Însă, egalul cu Irlanda de Nord lasă un gust amar. Iar cu Austria sigur nu vom avea aceste șanse.

România – Irlanda de Nord 1-1 (Pușcaș 25 / Whyte 86)

România (4-3-1-2): Tătărușanu – Hanca (Nedelcearu 86), Chiricheș (cpt.), Toșca, Bancu –  Maxim, Cicâldău (Nistor 73), Stanciu – Hagi (Crețu 55) – Pușcaș, Alibec

Irlanda de Nord (3-4-3): Peacock-Farrell – McNair, Cathcart, Ballard (Smith 90+1) – Dallas, Davis (cpt.), Evans (Lafferty 77), Lewis – Magennis, Saville – Washington (Whyte 65)


(P) Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,40 este cota pentru „2 solist” la meciul Austria – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT