News

România, vizată de un proces din cauza legislației RCA. Bogdan Aurescu a trimis o notă în Parlament

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, i-a informat recent pe parlamentari despre posibilitatea ca România să fie judecată la CJUE din cauza legislației RCA.
23.06.2022 | 11:28
Romania vizata de un proces din cauza legislatiei RCA Bogdan Aurescu a trimis o nota in Parlament
Bogdan Aurescu a informat Parlamentul despre posibilitatea ca România să fie judecată la CJUE din cauza legislației RCA. Foto: facebook.com/mae.romania
ADVERTISEMENT

În nota trimisă în Parlament, Bogdan Aurescu amintește că mai-marii Comisiei Europene ar putea reclama România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legislației care vizează asigurarea civilă de răspundere auto.

Probleme mari pentru România din cauza legislației RCA

Conform stiripesurse.ro, țara noastră se află deja în procedură de infringement pentru că nu a aliniat normele RCA la procedurile europene. În acest context, Comisia Europeană intenționează să propună la 6 iulie adoptarea deciziei de sesizare a CJUE în acest dosar.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului afacerilor externe, parlamentarii români trebuie să modifice în regim de urgență legislația RCA. De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să adopte normele de aplicare conforme cu legislația UE.

Sursa citată a completat că un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Senat și se află la Camera Deputaților. Totuși, în lipsa unor progrese rapide evidente, reclamarea României al CJUE ”este extrem de probabilă” conform Ministerului Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, la 25 mai, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) anunţa că a aprobase un proiect de normă care aducea modificări substanţiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. La acea vreme actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial şi urma să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

Una dintre reglementările introduse în premieră viza sprijinirea păgubiţilor, dar şi a vinovaţilor pentru producerea accidentelor rutiere. Numărul acestora? Câteva sute de mii, anual.

ADVERTISEMENT

Formularul de constatare amiabilă, completat electronic

Astfel, ASF preciza că formularul de constatare amiabilă urma să fie completat şi electronic. Conform noilor reglementări anunțate la 25 mai de ASF, ”în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate şi semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul”.

Asigurătorii RCA şi BAAR dezvoltă şi administrează soluţiile tehnice şi stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispoziţiilor legale privind gestionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate şi/sau supravegheate de către ASF”, se arăta în actul normativ.

ADVERTISEMENT

ASF amintea că în 2021 a fost eliminată obligativitatea de a deţine poliţa RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic.

Principalul scop al noilor reglementări a fost legat de abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017, care nu erau conforme cu prevederile legislaţiei europene şi fuseseră discutate cu oficialii Comisiei Europene în cauza de infringement 2018/4075.

 

 

ADVERTISEMENT