News

România vrea să cumpere drone Bayraktar TB2. Câți bani a solicitat MApN pentru achiziție

România vrea să cumpere trei drone Bayraktar TB2, în contextul războiului din Ucraina. Țara noastră trebuie să plătească pentru aceste drone peste 300 de milioane de dolari.
01.09.2022 | 13:47
Romania vrea sa cumpere drone Bayraktar TB2 Cati bani a solicitat MApN pentru achizitie
Dronă Bayraktar, aflată în posesia Ucrainei
ADVERTISEMENT

Ministrul apărării Vasile Dîncu a solicitat Parlamentului să aprobe achiziția acestor trei drone, care ar trebui să ajute armata țării noastre în caz de război.

MApN vrea să cumpere trei drone Bayraktar

”Ministrul apărării, Vasile Dîncu, solicită Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de aeronave fără echipaj la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament”, transmite MApN.

ADVERTISEMENT

Potrivit News.ro, valoarea achiziției e estimată la 300 de milioane de dolari, fără TVA. În solicitarea trimisă e specificat faptul că valoarea exactă va fi stabilită în momentul în care va fi derulată procedura de achiziție.

Conform legii, MApN e obligat să solicite aprobarea Parlamentului atunci când valoarea achiziției depășește 100 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Achiziţia acestui sistem are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării şi doar sistemul UAS Bayraktar TB 2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivelul de performanţă necesar şi în termenul stabilit”, mai precizează MApN.

Dronele Bayraktar au devenit faimoase de la declanșarea războiului din Ucraina, pentru că sunt folosite de ucraineni cu succes împotriva invadatorilor ruși.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial au fost construite peste 300 de astfel de drone, care se află în posesia unor țări ca Azerbaijan, Djibouti, Ethiopia, Kyrgyzstan, Libia, Maroc, Niger, Pakistan, Qatar, Togo, Tunisia și, evident, Turcia și Ucraina. Turcia deține aproximativ 130 astfel de drone, în timp ce Ucraina are 20.

Exceptând România, alte țări care au comandat aceste drone sunt Bangladesh, Irak și Polonia. Guvernul polonez va achiziționa nu mai puțin de 24 de drone.

ADVERTISEMENT

Deși nu sunt la fel de performante precum dronele americane, Bayraktar sunt considerate cele mai bune drone analizând raportul preț calitate.

ADVERTISEMENT
Tags: