Tânărul american arestat în România pe baza unui mandat internațional emis de autoritățile din Coreea de Sud, este fiul unuia dintre cei mai valoroși atleți din Statele Unite. Infracțiunile pentru care România vrea să-l extrădeze pe american sunt: furtul unei biciclete, vandalizarea cu graffiti al unui autoturism defect și tăierea unui gard de sârmă.
FANATIK a aflat că americanul care se află în arest preventiv la București de la sfârșitul lunii noiembrie este fiul lui Harvey Lewis Sweetland III, un cunoscut atlet care a făcut parte din echipa națională a Statelor Unite, la ultramaraton la cursa de 24 de ore din cadrul Campionatelor Mondiale din 2012 – 2014 și 2017.
De-a lungul timpului, Lewis a încheiat cu succes unele dintre cele mai dure curse de anduranță, cum ar fi Ultra Gobi (400 km prin deșertul Gobi, în vestul Chinei), Badwater Ultramarathon (217 km, cu o ascensiune de aproape 2.500 metri, în Death Valley, California), Long Haul sau Marathon des Sables.
În 2018, Harvey Lewis a devenit protagonistul documentarului ”Like Harvey, Like Son”, în care apare alături de tatăl său pe post de antrenor, în încercarea sa de a obține cel mai scurt timp din istorie la Appalachian Trail, unul dintre cele mai lungi rute de drumeție din lume, care măsoară 3.440 km. Producția a primit disctincții la mai multe festivaluri independente de film.
FANATIK a luat legătura cu sportivul american, iar acesta a confirmat că fiul lui este arestat în România.
”Da, Harvey (IV) este fiul meu. Îmi pare rău să aud astfel de vești. Sincer, nu știu ce s-a întâmplat în acest caz. Eu iubesc România. Am călătorit în țara voastră, iar oamenii de acolo sunt minunați”, a declarat maratonistul american pentru FANATIK.
Vineri, 16 decembrie 2022, Lewis Harvey Sweetland IV a fost adus pentru a cincea oară în fața judecătorilor de la Curtea de Apel, care trebuie să decidă dacă îl vor extrăda în Coreea de Sud, la solicitarea autorităților asiatice. Termenul s-a încheiat cu o nouă amânare, pentru că la dosar nu ajunsese cererea de extrădare.
Fiul atletului a fost pus sub acuzare de Tribunalul Districtual din Incheon pentru comiterea infracțiunilor de distrugere și deteriorare specială a proprietății, încălcarea legii privind pedeapsa pentru violență (distrugerea și deteriorarea în comun a proprietății) și încălcarea privind pedeapsa pentru violență, infracțiuni prevăzute de Codul penal din Coreea de Sud.
Faptele ar fi fost comise în timp ce americanul se afla în vacanță, în Coreea de Sud. El ar fi intrat prin efracție într-un depozit de vehicule, prin tăierea unui gard de sârmă cu ajutorul unui cutter. Lewis-fiul și un alt complice ar fi scris cu graffiti, pe unul dintre vehicule, inscripția ”22 Devil”, iar în aceeași noapte, cei doi ar fi furat câte o bicicletă dintr-un parc. La câteva zile, ei au părăsit Coreea și s-au întors în Statele Unite.
Pentru aceste infracțiuni, autoritățile coreene au emis un mandat internațional prin Interpol, care a fost pus în aplicare de polițiștii din România, țară în care americanul a venit cu ocazia unei călătorii prin Europa. Pe 24 noiembrie, el a fost reținut iar o zi mai târziu a fost prezentat judecătorilor de la Curtea de Apel București cu propunere de plasare în arest preventiv în vederea extrădării în Coreea de Sud.
Tânărul a declarat că nu știa că este dat în urmărire internațională iar avocatul lui a formulat o opoziție la extrădare. ”Măsura extrădării provizorii, în vederea extrădării, este o măsură mult prea aspră în raport cu gravitatea redusă a celor trei infracțiuni în privința cărora există doar suspiciunea rezonabilă că le-ar fi comis pe teritoriul Republicii Coreea”, a arătat avocatul tânărului.
Deși acesta a mai arătat că nu are antecedente penale, că nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică și că nu s-a sustras urmării penale (neștiind că aceasta există), judecătorii români au preferat să-l trimită în săpatele gratiilor, pentru ca acesta să nu părăsească țara.