News

România și alte state UE vor primi vaccin contra variolei. Rafila: ”1.000 de doze am solicitat noi”

Ministrul sănătății anunță că România va primi vaccin contra variolei, la fel ca alte state membre ale Uniunii Europene. Rafila a precizat că țara noastră a solicitat 1.000 de doze.
27.05.2022 | 15:44
Romania si alte state UE vor primi vaccin contra variolei Rafila 1000 de doze am solicitat noi
Vaccin contra variolei în România. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România va primi și vaccin contra variolei, în perioada următoare. Atât țara noastră cât și alte state ale UE, anunță ministrul sănătății. Alexandru Rafila spune că autoritățile locale au solicitat 1.000 de doze.

România va primi 1.000 de doze de vaccin contra variolei

De asemenea, Alexandru Rafila a precizat că sunt puţine ţări care dispun de vaccinul împotriva variolei și va exista un mecanism de distribuție prin intermediul instituției HERA, care se ocupă de toate urgențele din sănătate publică.

ADVERTISEMENT

De altfel, nu se știe, momentan, dacă vaccinul va fi gratuit sau contracost, pentru livrare.

”Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică.

Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată.

ADVERTISEMENT

A fost doar o discuţie informală (despre achiziţionarea de vaccin – n.r.), dumneavoastră vreţi nişte răspunsuri pe care nu le are nimeni, nici la Comisia Europeană.

Acest vaccin este în cantitate redusă, nu se foloseşte pentru că e vaccinul variolic, iar variola a fost o boală eradicată la nivel global.

ADVERTISEMENT

Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră”, a declarat ministrul sănătății, într-o conferință de presă.

De ce se distribuie vaccinul contra variolei în România și alte state UE

Decizia distribuirii acestui vaccin are loc după ce au fost depistate cazuri de variola maimuței în mai multe țări din lume. În România nu a apărut, deocamdată, acest virus.

ADVERTISEMENT

Au fost doi români suspecți de variola maimuței, dar Ministerul Sănătății a infirmat o posibilă contaminare pentru o femeie din Rădăuți, Suceava, și un bărbat stabilit în Marea Britanie, aflat în vacanță în Grecia. Ambii au, de fapt, varicelă.

ADVERTISEMENT