News

Românii, acces interzis sau restricții în 20 de state europene! Unde mai putem să mergem liberi

13.07.2020 | 17:22
Romanii acces interzis sau restrictii in 20 de state europene Unde mai putem sa mergem liberi
ADVERTISEMENT

Românii au acces interzis sau restricții în nu mai puțin de 20 de state europene! De altfel, tot mai multe țări ne închid ușile în nas sau ne condiționează intrarea pe teritoriile lor.

Evident, explozia cazurilor de COVID-19 reprezintă motivul pentru care nu ne mai putem deplasa ca înainte. 14 dintre cele 20 țări sunt membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Cele 20 state din Europa care interzic accesul românilor sau impun restricții la intrarea pe teritoriul lor sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Se închide Europa pentru români

Ultima care a adăugat România pe lista galbenă este Ungaria. Ca să ajungi în această țară trebuie să fii supus unei examinări medicale. Atenție! În cazul în care prezinți simptome specifice infectării cu COVID-19, nu poți intra în această țară.

ADVERTISEMENT

Și în situaţia în care nu prezintă simptome, românii vor fi obligați să intre în izolare pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile.

Există și câteva excepții de care românii pot beneficia – intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile.

ADVERTISEMENT

Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Cei interesați să meargă în Austria trebuie să știe că vor putea intra în acest stat doar dacă prezintă un certificat medical, în limba engleză sau germană, de test negativ pentru SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Austriecii au solicitat însă ca acest document să nu fie mai vechi de 4 zile. Cine nu are certificatul se supune izolării timp de 14 zile.

Măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Sunt câteva condiții aparte și pentru intrarea în Grecia. Astfel, deși turiștii trebuie să completeze  cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic, aceștia pot fi testați aleatoriu la granițe.

Mai mult de atât, din 15 iulie, autoritățile elene vor condiționa intrarea în baza unui test negativ SARS-CoV-2 nu mai vechi de 3 zile, plus formularul electronic.

Și Cipru a condiționat intrarea pe teritoriul ei de existanța unui certificat, de asemenea, nu mai vechi de 72 de ore. Cetățenii români care intră în Estonia și Letoni sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile.

Lituania nu a mai stat pe gânduri și a anunțat că își închide granițele pentru români. Accesul rezidenților din România în statul baltic va fi interzis din 13 iulie.

Același lucru se întâmplă și în cazul Finlandei și Maltei. Totuși, nordicii au precizat că există câteva excepții – cei care au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo.

Danemarca acceptă români, însă aceștia trebuie să dovedească faptul că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare, care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată.

Irlanda, Slovenia și Olanda le solicită românilor autoizolarea la domiciliu preț de 14 zile. Slovacii fac același lucru, dar au adăugat și un test molecular pentru COVID-19, după a 5-a zi. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

Lista cu toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19 poate fi consultată AICI.

 

 

ADVERTISEMENT