News

Românii afectați de inundații primesc bani de la Guvern. Premierul Cîțu: ”Familiile vor primi între 1.500 și 5.000 de lei”

Românii loviți în aceste zile de inundații vor primi bani de la Guvern. Anunțul a fost făcut de premierul Cîțu.
20.06.2021 | 22:58
Romanii afectati de inundatii primesc bani de la Guvern Premierul Citu Familiile vor primi intre 1500 si 5000 de lei
ADVERTISEMENT

Din cauza vremii extreme din ultimele zile, mii de case și gospodării au fost inundate. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență România a anunțat că au fost înregistrate și primele decese provocate de inundații.

Ploile au făcut ravagii în teritoriu, iar pagubele materiale sunt destul de însemnate în unele locuri ale țării. În acest context, Guvernul României a decis, duminică, ca românii afectați de inundații să fie sprijiniți din punct de vedere financiar.

ADVERTISEMENT

Românii afectați de inundații primesc bani de la Guvern. Florin Cîțu a anunțat ce sume sunt alocate

În cadrul unei videoconferințe cu prefecții din zonele lovite de intemperii, Florin Cîţu a anunțat că Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre prin care vor fi acordate ajutoare pentru familiile afectate de inundaţii.

Ulterior, acesta a postat un mesaj pe un site de socializare în care anunță că se va deplasa personal în teritoriu pentru a se asigura că banii ajung la cei afectați de inundații.

ADVERTISEMENT

”Vom acorda ajutoare de urgență pentru cei afectați de inundații. Săptămână viitoare, adoptăm o Hotărâre de Guvern prin care simplificăm procedurile pentru aceste ajutoare.

Vreau ca banii să ajungă cât mai repede la oamenii care au nevoie de sprijin. Mă voi deplasa și eu în teritoriu, pentru a mă asigura că așa se întâmplă.

ADVERTISEMENT

În plus, vreau să fiu foarte clar: mare atenție la evenimentele în aer liber, în această perioadă. Mai ales în județele în care avem cod galben, portocaliu sau roșu.

În aceste județe, am cerut autorităților să ia legătura urgent cu organizatorii, pentru a le explica riscurile. Aceste evenimente pot fi reprogramate sau anulate! Toți trebuie să înțelegem că prioritatea este siguranța cetățenilor”, a scris șeful Executivului pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Iată ce bani primesc românii afectați de inundații: 

  • 4.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 75%
  • 2.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 50%-75%
  • 1.500 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 25%-50%
  • 5.000 lei suplimentar familiilor persoanelor decedate

”Acestea sunt sumele de la care pornim”, a adăugat Cîțu.

În următoarea perioadă, prefecturile vor face evaluarea la fața locului, vor întocmi liste cu persoanele afectate, acestea vor ajunge la Ministerul Muncii și oamenii vor primi banii necesari pentru reparații. Mai mult, acolo unde primăriile au și servicii de voluntariat pentru situații de urgență, acestea vor sprijini oamenii în vârstă care au nevoie de ajutor pentru reparații.

Bilanțul inundațiilor: 77 de localități afectate din 26 de județe

Ciclonul dezvoltat în ultimele zile în Marea Neagră a adus precipitații consistente în mai multe județe din Dobrogea, Muntenia și Moldova.

Premierul Cîțu a anunțat că, în țară, sunt 77 de localități din 26 de județe și municipiul București afectate de vremea severă. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curți, 22 de subsoluri și beciuri și 42 de străzi. Au fost afectate și 25 de autoturisme.

ADVERTISEMENT