News

Românii, afectați de un nou val de scumpiri. Cât vom scoate din portofel pentru un kilogram de făină

Urmează un nou val de scumpiri, în România. Drept urmare, vom scoate din portofel mai mulți bani. Specialiștii în economie anunță că cel mai ieftin kilogram de făină va fi unul neobișnuit.
27.04.2022 | 13:07
Romanii afectati de un nou val de scumpiri Cat vom scoate din portofel pentru un kilogram de faina
Urmează un nou val de scumpiri. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un alt val de scumpiri va lovi buzunarele românilor. Produsele de pe rafturile magazinelor vor fi achiziționate la prețuri mai mari, din cauza creșterii inflației, din ultima vreme, a pandemiei, dar și a războiului de la graniță.

Cât vom plăti în următoarele luni pentru cel mai ieftin kilogram de făină

Dana Iorga, de profesie director general executiv al companiei Șapte Spice, estimează că un kilogram de făină va atinge 5 lei, cel mai ietin.

ADVERTISEMENT

”Nu vom mai vedea făină la raft cu mai puțin de 4-5 lei kilogramul, poate doar anumite mărci proprii. În urmă cu doi ani, aceeași făină era în jur de 2 sau 3 lei pe kilogram.

În plus, costul producției unui kilogram de făină a crescut, de la mijlocul anului trecut, cu aproximativ 60%”, a spus Dana Iorga, potrivit bugetul.ro

ADVERTISEMENT

Dana Iorga punctează faptul că făina este foarte consumată de români. Este unul dintre cele mai utilizate produse în panificația de masă sau pentru preparatele de acasă, precum: pâine sau prăjituri.

”Românii caută o făină comună, care să se potrivească preparatelor de acasă, pâine sau prăjituri. În prezent, făina 650 este de bază și reprezintă circa două treimi din făina care se vinde în România. Este produsul utilizat în industrie pentru panificația de masă”, a mai precizat Dana Iorga,

ADVERTISEMENT

Specialistul subliniază și inflația mare din ultima vreme, care reduce puterea de cumpărare a oamenilor.

”Ne îngrijorează inflația, deoarece se va reduce puterea de cumpărare. Anul trecut eram la 8%, acum suntem la 10%, vorbim deja de un prag de 20% care nu ține pasul cu salariile. Oamenii vor renunța la anumite produse și vor cumpăra mai puțin. Cât despre stocuri, câte alimente poți cumpăra și depozita?!, a mai adăugat Dana Iorga.

ADVERTISEMENT

În pofida contextului economic aflat în colaps, în luna martie au crescut vânzările. Chiar și cu 30-40 % față de cât era de așteptat.

”Luna martie a fost cea mai aglomerată pentru noi, din două motive. Pe de o parte, de teama războiului, clienții noștri industriali și-au făcut rezerve ca să poată funcționa o perioadă.

Pe de altă parte, restricțiile COVID din țara noastră au fost eliminate, iar cei din HoReCa au început să funcționeze complet. Am avut o creștere a vânzărilor cu 30-40% față de cât ne așteptam”, a mai adăugat directorul general executiv al companiei Șapte Spice.

Riscăm o criză alimentară?

Sunt tot mai multe zvonuri în ultima vreme legate de o criză alimentară. Dana Iorga nu le confirmă, catalogându-le nefundamentate. Ea a mai spus că țara noastră are stocuri suficiente de hrană.

”Dacă vorbim despre Egipt sau Maroc, nu contest că e posibil să asistăm la o criză a alimentelor. Însă în România nu este cazul. Bineînțeles, dacă nu voi avea afine pe masă în februarie, eu cred că voi putea trăi și fără ele”, a mai adăugat specialistul.

ADVERTISEMENT