News

Românii ajunși la muncă în Marea Britanie, primiţi ca nişte eroi de presă: ”Vin să ne salveze!” / “Hrănesc o națiune”

17.04.2020 | 15:02
Romanii ajunsi la munca in Marea Britanie primiti ca niste eroi de presa Vin sa ne salveze  Hranesc o natiune
ADVERTISEMENT

Românii ajunși la muncă în Marea Britanie sunt elogiați de presa locală pentru faptul că ajută la salvarea recoltelor care altfel ar putrezi pe câmpuri.

Românii ajunși la muncă în Marea Britanie, elogiați de presa locală

Presa din Marea Britanie a avut numai cuvinte elogioase la adresa românilor care au venit la muncă agricolă, după ce primul avion care transporta 150 de culegători de fructe și legume a aterizat joi după-amiază pe aeroportul Stansted din Londra.

ADVERTISEMENT

”Tinerii români, un amestec de bărbați și femei care poartă măști și mănuși, au plecat din aeroportul aproape gol în grupuri de cinci, pentru a respecta regulile de distanțare socială”, anunță Daily Mail.

Românii, despre care se spune că sunt ”de o importanță critică”, au fost apoi transportați cu autobuzele la o fermă de 7.000 de hectare din estul Angliei, care a plătit aprocimativ 40.000 de lire sterline pentru zborul care i-a adus pe lucrători.

ADVERTISEMENT

Românii pot ajunge să câștige 15 lire sterline pe oră

”Sunt esențiali pentru colectarea recoltelor. Fără ei, am avea culturi putrede pe câmp. Acești lucrători din România știu despre siguranța alimentelor”, a declarat Beverly Dixon, directorul de resurse umane al gigantului alimentar G’s Fresh, care i-a adus pe români la muncă.

Oficialul companiei britanice a spus că toți cetățenii români vor fi testați medical când vor ajunge la fermă, deoarece angajatorul nu-și permite ai aibă oameni bolnavi. De asemenea, Dixon a precizat că vor fi respectate măsurile de restricție, iar oamenii vor lucra la distanță unul de celălat.

ADVERTISEMENT

Muncitorii români vor fi folosiți la strânsul salatei și țelinei și vor avea un salariu minim de 8,72 de lire sterline pe oră, însă suma poate ajunge până la 15 lire sterline pe oră în funcție de cantitatea culeasă. Lucrătorilor li se va oferi cazare ce va fi taxată cu puțin peste 50 de lire sterline pe săptămână.

”Lucrătorii români sunt angajați pentru a ajuta Marea Britanie cu hrana pe fondul unei crize continue de recrutare în sectorul agricol. Practic ei vin să hrănească o națiune”, a scris și The Guardian.

ADVERTISEMENT

Un agricultor britanic îi alege pe români pentru loialitatea lor

Fermierii britanici urmează modelul Germaniei, care a apelat și ea la muncitori români sezonieri pentru a culege recoltele de pe câmp. Marea Britanie ar avea nevoie de 90.000 de muncitori pentru a putea să strângă toate recoltele de fructe și legume.

Agricultorii britanici susțin că este vorba de o muncă calificată și mulți lucrători din Europa de Est se întorc în aceleași ferme în fiecare an. Stephanie Hildon, care are o fermă de 3.000 de hectare, a declarat pentru Sky News că forța sa de muncă din România este loială.

”Dacă ar fi să recrutez din Marea Britanie, oamenii ar trebui recalificați și am pierde foarte mult timp până ei vor avea o viteză optimă de lucru. Din acest motiv am căutat în străinătate”, a precizat Hildon.

”Forța de muncă din Europa de Est vine cu experință”

Directorul executiv al Asociației Cultivatorilor Britanici, Jack Ward, afirmă că atunci când lucrezi la o scară largă trebuie să beneficiezi de oameni cu experiență, iar românii se încadrează în această categorie.

”Nu poți face afaceri doar din entuziasm. Cred că forța de muncă din Europa de Est vine cu experință, iar acest lucru este benefic în această perioadă de criză”, a declarat Ward pentru Metro.

Românii sunt la mare căutare la muncile agricole. După ce, câteva mii de conaţionali s-au înghesuit în avioanele de Germania, a venit rândul Marii Britanii să importe forţă de muncă din ţara noastră.

Englezii susţin că au adus forţă de muncă din România pentru a putea compensa lipsa personalului în pandemia de coronavirus. Localnicii nu s-au înghesuit să aplice pentru aceste job-uri, aşa că au fost nevoiţi să apeleze la străini.

În schimb, un europarlamentar îi ironizează pe britanicii pro-brexit după anunțul importului de muncitori români. Acesta a reacționat în mediul online, după ce s-a anunțat că sute de români vor ajunge la muncă în Regat în această perioadă.

Guy Verhofstadt, fost politician de vârf în Belgia, acolo unde a ocupat postul de premier, și actualmente negociator al Parlamentului European pe tema Brexit, a distribuit un articol din presa engleză despre românii plecați la muncă în Regat, alături de comentariul ”Preiau iar controlul…”.

ADVERTISEMENT