Life

Românii ar putea avea noi sfinți în calendar. Paisie Olaru, Ilie Cleopa și Dionisie Ignat, propuși pentru canonizare

Românii ar putea avea noi sfinți în calendar, potrivit anunțul făcut de Mitropolitul Teofan. Este vorba despre Paisie Olaru, Ilie Cleopa și Dionisie Ignat.
01.08.2021 | 12:46
Romanii ar putea avea noi sfinti in calendar Paisie Olaru Ilie Cleopa si Dionisie Ignat propusi pentru canonizare
Românii ar putea avea noi sfinți în calendar. Paisie Olaru, Ilie Cleopa și Dionisie Ignat, propuși pentru canonizare. Sursa foto: doxologia.ro/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii ar putea avea noi sfinți în calendarul ortodox, potrivit anunțului pe care l-a făcut ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei. Anunțul a fost făcut vineri la Botoșani.

Declarația a fost oferită în contextul vizitei la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoşani, care se află în proces de reabilitare, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Românii ar putea avea noi sfinți în calendar. Paisie Olaru, Ilie Cleopa și Dionisie Ignat, propuși pentru canonizare

Românii ar putea avea noi sfinți în calendarul ortodox. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, a făcut anunțul vineri, în timpul vizitei la Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani.

Este vorba despre părinții Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dionisie cel orb de la Colciu, conform surei citate mai sus. Aceștia sunt propuși pentru canonizare și vor fi construite trei case memoriale.

ADVERTISEMENT

„Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa şi de părintele Dionisie cel orb de la Colciu, toţi trei pornind din această zonă, trei părinţi care sunt deja propuşi pentru a fi canonizaţi în anul 2025, peste patru ani, când se împlinesc 100 de ani de la obţinerea rangului de patriarhie şi cred că 140 de ani de la obţinerea autocefaliei.

Şi se va marca, dacă Dumnezeu rânduieşte acest moment, prin canonizarea mai multor personalităţi ale vieţii noastre bisericeşti, printre care cei trei pe care i-am amintit şi care s-au născut în această zonă”, a declarat Mitropolitul Teofan.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teofan și-a exprimat speranța că, până la momentul canonizării, construcțiile celor trei case memoriale vor fi finalizate, astfel încât să se alăture caselor memoriale dedicate fostului Patriarh Teoctist, de la Tocileni, şi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Crăiniceni-Horodiştea.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a vorbit, la începutul anului, despre propunerea pentru canonizare a părintelui Cleopa Ilie.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai anunțat încă două nume, Pr. Dumitru Stăniloae şi Arhim. Gherasim Iscu. Este pentru prima dată când sunt anunţate numele celorlalţi doi mari duhovnici români din zona Botoşaniului.

Cine au fost sfinții propuși pentru canonizare

Părintele Paisie Olaru s-a născut pe 20 iunie 1897 la Stroieşti, comuna Lunca din Botoşani. În 1921, acesta a intrat în obştea Schitului Cozancea-Botoşani. În 1922, a fost tuns în monahism ca schimonah, primind numele de Paisie, potrivit basilica.ro.

A fost hirotonit diacon în 14 octombrie 1943 şi preot în aprilie 1947. A fost egumen al schitului timp de un an, între 1947 și 1948.

S-a retras la Mănăstirea Neamț în 1948 și a trăit la Mănăstirea Slatina-Suceava între 1949 și 1953. Ulterior, în 1954, a trăit șa Mănăstirea Sihăstria, acolo unde s-a stins din viață la data de 18 octombrie 1990.

Părintele Dionisie Ignat s-a născut la 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din Botoşani. A plecat împreună cu fratele său la Sfântul Munte, în anii ’20. În 1927, acesta a fost tuns la monahism.

Părintele Dionisie a fost apreciat de călugări și pelerini din toată lumea și s-a remarcat ca un mare sihastru, duhovnic al multor părinți athoniți, stareți, ieromonahi, pustnici, monahi și pelerini. Timp de 78 de ani a trăit în Sfântul Munte Athos.

Este cunoscut, totodată, ca un lucrător iscusit al rugăciunii lui Iisus Hristos. Părintele Iosif Vatopedinul, ucenicul Sfântului Iosif Isihastul, se numără printre cei care se spovedeau la el.

Prințul Charles, fiul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, se află printre cei care au primit sfaturi de la Părintele Dionisie. De altfel, Alteța Sa a participat și la înmormântarea duhovnicului.

Părinele Dionisie Ignat s-a stins din viață pe 28 aprilie/11 mai 2004, la vârsta de 95 de ani. Este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari duhovnici ai Sfântului Munte Athos.

ADVERTISEMENT