ADVERTISEMENT
News

Românii ar putea avea o pensie mică peste 30 de ani. Câți bani se acumulează la pilonul II

Pensia românilor ar putea deveni o problemă în viitor. Ce sumă poate strânge din pilonul II un tânăr cu salariu mediu?
Autor: Robert Cristea | 19.06.2021 | 16:42
Românii ar putea avea o pensie mică peste 30 de ani. Câți bani se acumulează la pilonul II
Românii ar putea avea o pensie mică peste 30 de ani. Câți bani se acumulează la pilonul II . Sursa foto: hepta.ro

Problema pensiilor din viitor continuă să macine populația României. Există o serie de incertitudini și dileme privind situația în care se va afla fondul de pensii peste 20-30 de ani.

ADVERTISEMENT

În primul rând, peste 3 decenii se estimează că țara noastră ar putea avea cu aproape 6 milioane de locuitori mai puţin faţă de acum. Totodată, diferenţa dintre cei care muncesc şi pensionari va fi una tot mai mare, iar cei mai mulţi români vor avea între 64 şi 72 de ani, arată datele Guvernului, conform Antena3.

Mulți specialiști consideră că momentul în care numărul de pensionari va deveni mai mare decât cel al salariaților, sistemul va deveni nesustenabil.

ADVERTISEMENT

Cât va fi pensia românilor peste 30 de ani

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică și ale Comisiei Europene, România ar urma să aibă o populație mai mică. Estimările variază între 14-16 milioane de locuitori pentru anul 2050.

Un alt factor important este faptul că datele Eurostat arată că speranța de viață în România este de 75 de ani, sub media europeană de puțin peste 80 de ani.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că românii ar putea beneficia doar câțiva ani de pensie, suma pe care o vor primi ar putea fi foarte mică. Pensionarii ar putea primi de la Pilonul I, adică de la stat, în jur de o mie de lei. Doar că preţurile cresc, iar banii își vor pierde din valoare. Putere de cumpărare ar fi putea fi doar la jumătatea sumei de acum, arată un studiu al Băncii Mondiale.

Cât obține de la pilonului II de pensie un român cu salariu mediu

“Pilonul doi are avantajul că de-a lungul vieții, un om contribuie cu anumite sume de bani și este proprietarul acelor sume de bani. În momentul în care iese la pensie beneficiază de acei bani și dacă moare, acei bani le rămân moștenire copiilor săi sau familiei”, a spus Claudiu Vuţă, analist economic, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Pentru tinerii de acum, pensia privată obligatorie va deveni foarte importantă în viitor. Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, aproape 7,7 milioane de angajați contribuie deja la pilonul 2 de pensii, în fiecare lună.

Valoarea medie a unui cont este de puţin peste 10 mii de lei, iar contribuţia medie este de 197 lei pe lună.

ADVERTISEMENT

În cazul în care un tânăr obține lunar un salariu net de 3.300 de lei, acesta ar putea obține în 30 aproximativ 1.200 de lei lunar de la pilonul 2.

Banii mai pot fi obţinuţi şi în caz de invaliditate. Anul trecut, în jur 46.000 de români au beneficiat de banii din Pilonul 2, cu o valoare a plăţilor de 397 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!