News

Românii ar putea plăti o taxă pentru deținerea centralelor de apartament. Care este valoarea acesteia

Milioane de români ar putea plăti o taxă pentru deținerea centralelor de apartament.
11.06.2021 | 08:04
Romanii ar putea plati o taxa pentru detinerea centralelor de apartament Care este valoarea acesteia
ADVERTISEMENT

Din motive care țin de emisiile de dioxid de carbon (CO2), milioane de români posesori de centrale de apartament ar putea fi taxați.

Românii cu centrale de apartament ar putea fi taxați

La nivel național, sistemele de încălzire centralizată, considerate a fi cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor care au trecut de la Revoluție, din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuințe), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (aproximativ 1,2 milioane de locuințe), arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

În consecință, alternativa firească în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze, care domină în majoritatea localităților.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că și centralele individuale pe gaze poluează, în curând o taxă ar putea intra în vigoare pentru posesorii lor.

Specialiștii spun că acestea poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori.

ADVERTISEMENT

De exemplu: pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

Care este valoarea taxei care ar putea fi plătită de românii cu centrale de apartament

Potrivit celor de la Asociația România Inteligentă, un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale.

ADVERTISEMENT

Costurile nu au fost prevăzute, având în vedere prețul mic al certificatelor. Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija.

În prezent, la un cost de 55 euro/t CO2, specialiștii spune că nu se va neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat).

Astfel, costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la aproximativ 825 lei/an.

ADVERTISEMENT