News

Românii ar putea primi 25.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Cum pot fi obținuți acești bani

Românii ar putea primi 25.000 de lei pentru panouri fotovoltaice de la Guvern, lucru anunțat de ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.
22.03.2023 | 23:54
Romanii ar putea primi 25000 de lei pentru panouri fotovoltaice Cum pot fi obtinuti acesti bani
Românii ar putea primi 25.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii ar putea primi 25.000 de lei ajutor de la Guvern pentru panouri fotovoltaice, desigur dacă vor dori să își monteze astfel de panouri pe case. De fapt, banii ar veni prin PNRR, în urma unui program demarat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, program încadrat în schema Repower EU.

Românii ar putea primi 25.000 de lei pentru panouri fotovoltaice

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că proiectul e momentan în dezbatere publică, dar va fi discutat la nivelul Comisiei Europene. ”Capitolul investițiilor din Repower EU se află în dezbatere publică și urmează să fie negociat la nivelul Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Dacă acest mecanism va fi aprobat de Comisia Europeană, atunci proprietarii de case din România vor avea posibilitatea de a accesa fondurile și de a-și implementa în gospodărie aceste componente de energie verde”, a transmis Boloș pentru Antena 3.

Banii ar putea ajunge în posesia oamenilor sub forma unui voucher, după ce aceștia se vor înscrie online, fiind vorba de un mecanism ”mai puțin birocratic”. “Sunt 300 de milioane de euro pe care noi intenționăm să-i operaționalizăm cu ajutorul fondurilor alocate din Repower EU.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, mecanismul de operaționalizare este în lucru, dar este important de reținut faptul că eligibilitatea va fi dată de calitatea de proprietar a locuinței, iar banii vor putea fi accesați doar sub forma unui voucher“, a mai transmis ministrul, conform sursei citate.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul transmitea că aproximativ 80.000 de familii ar putea beneficia bani pentru panouri fotovoltaice. Inclusiv ministrul mediului, apelor și pădurilor Barna Tanczos a oferit explicații, însă era vorba de un alt program, diferit de cel anunțat de Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

”Sumele vor veni sub formă de ajutor, în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, care va fi deschis cel târziu până la finalul lunii aprilie. În 2023, Administrația Fondului de Mediu va desfășura mai multe programe, care au primit deja bani de la guvern. Cel mai așteptat rămâne, însă, cel care se referă la montarea de panouri fotovoltaice.

Vorbim aici de programele care vizează creşterea eficienţei energetice în locuinţe, în administraţia publică, creşterea capacităţii de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adresează consumatorilor, creşterea bugetelor pentru autoturismele verzi, adică pentru maşinile electrice şi pentru celelalte programe care vizează, de asemenea, crearea unui mediu mai sănătos, mai sustenabil în privinţa sau în perspectiva reducerii emisiilor de carbon”, a explicat ministrul Barna Tanczos, potrivit romaniatv.net.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cele 80.000 de familii care ar putea beneficia de acest ajutor, Guvernul ia în considerare să ofere bani și ONG-urilor. ”Aşa cum am spus, bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative”, a completat Barna.

ADVERTISEMENT