News

Românii ar putea primi un ajutor de 150 de lei. În ce condiții va fi acordată această sumă de către Guvern

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a dezvăluit că va propune un program de sprijin prin care persoanele care folosesc lemne pentru încălzire să primească 150 de lei pentru fiecare metru cub cumpărat cu factură.
26.08.2022 | 08:59
Romanii ar putea primi un ajutor de 150 de lei In ce conditii va fi acordata aceasta suma de catre Guvern
Românii sunt stimulați să cumpere lemne legal. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție pentru TVR, românii au aflat cum ar putea primi acest ajutor financiar. Astfel, ministrul mediului va înainta propunerea în coaliția de guvernare și speră să obțină aprobarea până la începutul lunii octombrie.

Măsură pentru românii care cumpără lemne de foc cu factură

Anul acesta a fost o presiune foarte mare pe piaţa lemnului, pe preţ. A crescut preţul şi la lemnul de foc, şi la lemnul industrializat. Am pregătit un program de sprijin pentru cetăţeni.

ADVERTISEMENT

Îl vom prezenta săptămâna viitoare. Vom propune 150 de lei sprijin pentru fiecare metru cub de lemn cumpărat cu factură, oficial.

Vom propune ca toţi cetăţenii care cumpără lemn de foc să beneficieze de acest sprijin”, a afirmat ministrul mediului pentru jurnaliștii TVR.

ADVERTISEMENT

În continuare, acesta a precizat că a luat legătura cu cei din conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru a discuta despre pregătirea unui sistem informatic necesar implementării programului.

Atenție la resursele bugetare

În acest context, Tanczos Barna și-a manifestat optimismul și a subliniat că la finalul lunii septembrie speră ca românii să afle că programul a fost aprobat.

ADVERTISEMENT

Totodată, ministrul mediului a subliniat că implementarea o să depindă de resursele bugetare puse la dispoziție de Guvernul României. Altfel, acesta s-a referit și la cetățenii care doresc să folosească panouri fotovoltaice.

Practic, ministrul a anunțat că procedurile pentru Programul Casa verde vor fi simplificate. În acest sens va fi folosit modelul aplicat în Programul Rabla pentru electrocasnice.

ADVERTISEMENT

Mă aștept la zeci de mii, poate sute de mii de cereri de înscriere în programul fotovoltaice. Distribuitorii trebuie să se pregătească să emită avize cât se poate de repede”, a mai declarat Tanczos Barna.

Altfel, amintim că la începutul acestui an, Romsilva anunța că va înființa depozite pentru lemnul de foc. Prin acest demers se urmărea ca accesul în fondul forestier să-l aibă doar agenții economici atestați.

La acea vreme, Romsilva transmitea că tăierile ilegale din păduri au scăzut în 2021, mai ales datorită ”Sistemului Informatic Integrat de Urmărire a Materialului lemnos (SUMAL), varianta 2.0”.

ADVERTISEMENT