News

Românii ar putea scăpa de vizele pentru SUA. „Suntem pe ultima sută de metri de admitere în programul Visa Waiver”

Ce se va întâmpla cu vizele pentru SUA, anunțul ambasadorului României în Statele Unite ale Americii: „Eu sunt foarte optimist”
18.06.2024 | 11:58
Romanii ar putea scapa de vizele pentru SUA Suntem pe ultima suta de metri de admitere in programul Visa Waiver
Românii ar putea scăpa de vizele pentru SUA. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii ar putea scăpa de vizele pentru SUA mai repede decât se așteptau. Anunțul a fost făcut de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, care spune că ne aflăm pe ultima sută de metri de admitere în programul Visa Waiver.

Ce se va întâmpla cu vizele pentru SUA. Anunțul ambasadorului României

Ambasadorul a declarat că este „foarte optimist” că cetățenii din România vor putea călători în curând în Statele Unite ale Americii fără vize. Mai sunt de îndeplinit câteva criterii, în acest sens, plus o serie de măsuri de securitate pe care țara noastră trebuie să le respecte.

ADVERTISEMENT

„Suntem pe ultima sută de metri, adică până la sfârşitul anului fiscal american, care se termină la 1 octombrie anul acesta, suntem convinşi că va fi îndeplinit criteriul de a fi sub 3% rată de respingere din toate aplicaţiile cetăţenilor români pentru vize în SUA.

Ambasada Statelor Unite a acordat anul acesta un număr uriaş de vize, cred că se vor apropia de 50.000, poate 60.000. Sunt foarte multe aplicaţii venite şi din mediul privat şi din mediul guvernamental şi credem că este o şansă foarte bună.

ADVERTISEMENT

Anul trecut fiscal, care s-a încheiat la 1 octombrie 2023, am fost la o rată de respingere de peste 8%, deci putem să fim anul acesta sub 3%”, a transmis ambasadorul României în SUA, Dan-Andrei Muraru, pentru Agerpres.

În ceea ce privește măsurile de securitate pe care România le are de îndeplinit, Dan-Andrei Muraru a amintit că Parlamentul și Guvernul au dat asigurări că acestea vor fi respectate. Vorbim de acordurile de securitate referitoare la schimburi de date pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a terorismului.

ADVERTISEMENT

România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver la finalul acestui an sau în 2025

După ce vor fi îndeplinite aceste criterii, România va fi evaluată de reprezentanții Departamentului de Stat American şi al Securităţii Naţionale. Dacă vor fi realizate toate măsurile, România ar urma să primească statutul de membru în programul Visa Waiver la finalul anului 2024 sau în primele șase luni ale anului viitor, spune ambasadorul.

Referitor la obținerea unei derogări din partea SUA, în situația în care țara noastră nu va îndeplini criteriile necesare, Muraru spune că această variantă nu poate fi luată în calcul, în contextul problemelor privind imigrația ilegală din SUA. Ambasadorul precizează că nici în cazul Poloniei și Israelului nu au fost date derogări.

ADVERTISEMENT

Însă, Dan-Andrei Muraru spune că sunt șanse mari ca România să fie inclusă în program. „Eu sunt foarte optimist pentru că ştiu ce s-a făcut şi ştiu în primul rând că există un angajament de ambele părţi.

Şi partea americană a înţeles că România a aşteptat prea mult acest moment şi noi am băltit, ca să folosesc aşa un termen mai puţin academic, la 10% rată de respingere vreme de 10 ani de zile”, a adăugat ambasadorul României în SUA.

ADVERTISEMENT
Tags: