News

Românii au consumat mai puțină pâine în 2021. Consumul de carne, sub cel din ţările dezvoltate

Institutul Naţional de Statistică a publicat recent date despre consumul de pâine și carne înregistrat anul trecut în România. Produsele de franzelărie au rămas în continuare alimente de bază pentru mulți conaționali.
29.06.2022 | 10:44
Romanii au consumat mai putina paine in 2021 Consumul de carne sub cel din tarile dezvoltate
În 2021, românii au mâncat mai puțină pâine decât în 2020, iar consumul de carne a fost scăzut. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Consumul mediu lunar de pâine şi produse de franzelărie a fost de 7,38 kg/persoană, faţă de 7,60 kg/persoană în 2020. Asta înseamnă că un român a consumat anual 88,57 kg/persoană (91,19 kg/persoană în 2020).

Românii consumă mai multă pâine și mai puțină carne

Conform datelor centralizate de INS, consumul de carne şi preparate din carne a fost la un nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate.

ADVERTISEMENT

Astfel, în țara noastră, consumul mediu lunar de carne proaspătă pentru o persoană a fost de 3,88 kg/persoană. A fost o creştere faţă de 2020.

Institutul Naţional de Statistică a completat că alături de preparatele din carne, , consumul mediu de carne proaspătă a ajuns la 5,37 kg/persoană. Practic, a fost o creştere cu 0,31 kg/persoană lunar faţă de anul anterior. Asta înseamnă un consum mediu anual de 64,38 kg/persoană.

ADVERTISEMENT

Diferenţe semnificative se constată între gospodăriile care au în componenţă un număr diferit de persoane. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, se arată în comunicatul INS.

În ceea ce privește laptele consumat în 2021, sursa citată a notat că media lunară de consum s-a ridicat la 5,45 litri/persoană (5,33 litri/persoană în 2020). Cele mai mari cantități de lapte au fost consumate în gospodăriile de pensionari (5,81 litri/persoană în 2020 şi 5,95 litri/persoană în 2021).

ADVERTISEMENT

Pensionarii consumă multe produse lactate

La polul opus, cel mai redus consum de lapte a fost înregistrat în rândul şomerilor (4,58 litri/persoană în 2020 şi 4,03 litri/persoană în 2021).

În ceea ce privește laptele consumat anul trecut, INS a mai subliniat că între gospodăriile din mediul rural (5,445 litri/persoană) şi cele din mediul urban (5,448 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj lunar foarte mic (0,003 litri/persoană).

ADVERTISEMENT

Cel mai mare consum de lapte s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană. Aici a fost raportată cantitatea de 7,50 litri/persoană, lunar. În cele mai multe cazuri, în gospodăriile formate dintr-o singură persoană predomină persoanele vârstnice.

În aceleași gospodării a fost mai ridicat și consumul de brânzeturi şi smântână (1,77 kg/persoană). Aceste produse au fost consumate mai rar de şomeri (1,25 kg/persoană).

Alături de pâine, cartoful a fost un aliment foarte prezent în toate categoriile de gospodării. Anul trecut, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg, dar pensionarii au depăşit acest nivel cu un consum de 3,26 kg.

Cartofii au rămas foarte prezenți în traiul românilor

Gospodăriile de salariaţi au înregistrat cel mai mic consum de cartofi. Altfel, consumul de legume şi conserve din legume a fost, anul trecut, de 8,46 kg (media lunară).

A fost o creştere faţă de anul anterior cu 0,46 kg/persoană. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg/persoană).

La fel a fost şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg/persoană). Cel mai mic consum de legume şi conserve din legume a fost în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (5,66 kg/persoană).

Aceeași situație a fost întâlnită şi în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (6,27 kg/persoană). Consumul de fructe a fost la un nivel relativ scăzut pe ansamblul gospodăriilor.

Consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 4,29 kg în anul 2021 şi 4,06 kg în 2020. Diferenţieri semnificative au fost constatate între gospodăriile grupate după mărimea acestora.

Așadar, în gospodăriile formate dintr-o singură persoană au fost consumate 6,40 kg/persoană (6,08 kg/persoană în 2020) fructe lunar, mai mult decât dublu faţă de consumul mediu al gospodăriilor de 6 şi mai multe persoane 2,84 kg/persoană în 2021.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink