News

Românii au început construcția unui ”super-generator” care va produce energie electrică din nămol. Proiect de 10 milioane de euro

Timișoara va fi primul oraș din România în care apa uzată va fi transformată în energie electrică. Lucrările pentru acest proiect au început deja.
22.10.2022 | 16:00
Romanii au inceput constructia unui supergenerator care va produce energie electrica din namol Proiect de 10 milioane de euro
La Timișoara se construiește prima stație de epurare care produce energie electrică / Sursă foto: Constructim Facebook
ADVERTISEMENT

Un ”super-generator” care va transforma nămolul provenit de la epurarea apelor uzate în energie electrică va fi construit la Timișoara. Proiectul costă 10 milioane de euro iar banii provin din fonduri europene.

Nămolul provenit din procesul de epurare a apei menajere, valorificat energetic

Lucrările au fost demarate la nici 6 luni de la semnarea contractului între Aquatim, operator regional de alimentare cu apă și canalizare în județul Timiș și asocierea dintre Constructim SA și compania elvețiană EPPM AG.

ADVERTISEMENT

„Conform reglementărilor naționale și europene, există câteva căi de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit în agricultură, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deșeuri sau valorificat energetic.

În conceperea acestui proiect au fost luate în calcul toate variantele și singura optimă este de folosire a acestui nămol pentru obținerea de energie electrică. De exemplu, el nu poate fi folosit în agricultură deoarece conține agenți patogeni și metale grele.

ADVERTISEMENT

Noua instalație va respecta toate normele de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european”,  a spus Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, pentru Opinia Timișoarei.

Proiectul de la Timișoara, unic în România

Din punct de vedere tehnic, generatorul va folosi o tehnologie care va transforma în gaz substanța organiză ce se găsește în nămol. Prin ardere, aceasta va genera energie termică și, în final, curent electric.

ADVERTISEMENT

Deșeurile rezultate în urma procesului chimic sunt nepericuloase și pot fi folosite în industria materialelor de construcții.

În Timișoara, circa 100 de tone de nămol sunt colectate zilnic, în procesul de curățare a apei menajere care urmează să ajungă la robinet. Această cantitate generează costuri enorme pentru municipalitate. Cu alte cuvinte, investiția făcută în construirea acestui generator va fi recuperată în câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Proiectul de la Timișoara este unic în România și va fi implementat cu ajutorul elvețienilor, care au deja experiență importantă în valorificarea energetică a deșeurilor.

ADVERTISEMENT