News

Românii au început să primească din nou mesaje capcană. Experţii cibernetici avertizează: “Nu accesaţi aceste linkuri”

Atenţie la ce primiţi de la prieteni, pe Facebook. Specialiştii în securitate cibernetică atrag atenţia că au revenit mesajele însoţite de linkuri capcană
03.02.2023 | 17:52
Romanii au inceput sa primeasca din nou mesaje capcana Expertii cibernetici avertizeaza Nu accesati aceste linkuri
Atenţie la mesajele primite de la prieteni, pe Facebook Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia că au revenit atacurile cu link-uri maliţioase, care se propagă prin intermediul mesajelor pe reţelele social media.

Sfaturi de urmat dacă aţi făcut greşeala să accesaţi linkul

Experţii cibernetici atrag atenţia că este vorba despre mesajele-capcană de tipul “Tu eşti în acest videoclip”, iar campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe social media, preponderent pe Facebook.

ADVERTISEMENT

“Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul ‘Seamănă cu tine’, ‘Apari în acest video’ sau ‘Tu eşti în videoclip’. Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul.

Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click”, explică specialiştii DNSC.

ADVERTISEMENT

Experţii explică faptul că, de obicei, accesarea acelui link nu afişează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment. În alte cazuri, mesajul redirecţionează utilizatorul către o pagină de phishing care arată similar cu cea de autentificare Facebook, dar cu un domeniu total diferit.

“Nu accesați link-ul din astfel de mesaje, chiar dacă expeditorul este un prieten ori cunoștință. Cel mai probabil, titularul contului respectiv a căzut la rându-i în capcană și a accesat acel link, iar mesajul s-a transmis automat către toate contactele din agendă. Pe un canal de comunicare diferit, explicați-i că a accesat un link malițios și va trebui să facă o serie de pași pentru a își securiza dispozitivul și accesul la cont”, mai transmit cei de la DNSC.

ADVERTISEMENT

În cazul în care totuşi ați făcut click pe acel link sau vedeți că din contul dumneavoastră s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă, în primul rând, să schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în doi pași.

De asemenea, este indicat să vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

ADVERTISEMENT

În plus, verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat şi, nu în ultimul rând, scanați dispozitivul cu un antivirus.

ADVERTISEMENT