News

Românii au luat cu asalt magazinele și pădurile! Ordonanțele Militare fără putere au adus haos în trafic

09.05.2020 | 13:21
Romanii au luat cu asalt magazinele si padurile Ordonantele Militare fara putere au adus haos in trafic
ADVERTISEMENT

Românii au luat cu asalt magazinele și pădurile și par că nu mai respectă nicio regulă cu o săptămână înaintea ridicării restricțiilor de călătorie. Prevederile Ordonanțelor Militare au fost „relaxate” de CCR și lumea nu a mai așteptat niciun alt semn.

Românii au luat cu asalt magazinele și pădurile!

A fost haos total la intrarea într-un magazin de bricolaj din zona Corbeanca. Deși exista între oameni o distanţă relativă, zeci de persoane s-au așezat la coadă pentru a face cumpărături.

ADVERTISEMENT

Peste 100 de oameni au mers și într-un market din Bucureşti al unui lanţ de magazine de tip discount, în ciuda faptului că spaţiul nu era unul foarte mare. Mai mult, cei care şi-au terminat de făcut cumpărăturile au fost nevoiţi să stea la coadă peste un sfert de oră pentru a le achita.

Ordonanțele Militare fără putere au adus haos în trafic

Vă readucem aminte faptul că relaxarea românilor vine după ce Curtea Constituţională a României a decis că actul normativ prin care erau stabilite amenzile pentru nerespectarea ordonanţelor militare este neconstituţional.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care persoanele şi firmele nu mai pot fi amendate pentru încălcarea restricţiilor, ceea ce a adus din nou haos în trafic și în magazine.

Decizia CCR arată că OUG 34/2020 este neconstituţională în ansamblul său, pentru că “a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (…)

ADVERTISEMENT

(…) (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică)” .

Mai mult de atât, CCR a declarat neconstituţional Art 28 din OUG 1/1999, care introducea amenzile pentru încălcarea regimului stării de urgenţă, deoarece “stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.

ADVERTISEMENT

Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.” 

Și atât au așteptat românii care au luat cu asalt pădurile. La Băneasa, zeci de mașini erau parcate, familiile mergând cu copiii la plimbare.

Aceștia nu au ezitat și au cules flori, au stat la picnic transformând pădurea într-un loc aglomerat. La fel s-a întâmplat în piețe, acolo unde lumea s-a înghesuit la fiecare tarabă.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: