News

Românii au mai multă încredere în George Simion decât în premierul Cîțu. Cu ce partid ar vota

28.02.2021 | 21:44
Romanii au mai multa incredere in George Simion decat in premierul Citu Cu ce partid ar vota
ADVERTISEMENT

Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a realizat un sondaj de opinie la nivel național în luna februarie, potrivit căruia politicienii din România se află într-un pronunțat deficit de încredere.

Surpriza o constituie liderul AUR, George Simion, care reușește să-i depășească pe liderul USR, Dan Barna (18%), şi pe premierul Florin Cîţu (17%).

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetării sociologice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare pe primul loc s-ar situa PSD cu un procentaj în creștere față de cel obținut la scrutinul din 2020, urmat de PNL aflat pe un trend descrescător și de USR-PLUS care staționează.

Președintele Klaus Iohannis rămâne pe primul loc

Potrivit sondajului citat, chiar şi cei care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei au un nivel de neîncredere dublu.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe primul loc în topul încrederii se află Klaus Iohannis, cu 37% încredere multă şi foarte multă, dar şi cu 63% încredere puţină şi foarte puţină. Pe locul doi şi trei se află Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, cu 25%, şi Ludovic Orban, preşedintele PNL, cu 20%.

Tot la 20% încredere multă şi foarte multă se situează şi George Simion, liderul AUR, care reuşeşte să-i depăşească pe liderul USR, Dan Barna (18%), şi pe premierul Florin Cîţu (17%). Scorul lui Simion ar putea crește, în special pentru că că 31% dintre respondenţi afirmă că nu îl cunosc. Traian Băsescu, Dacian Cioloş, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu se află la coada clasamentului, cu procente foarte mari la încredere puţină şi foarte puţină.

ADVERTISEMENT

Președintele Senatului, Anca Dragu, este un caz aparte, fiind o necunoscută pentru 63% dintre români.

Topul încrederii în miniștrii Guvernului Cîţu este condus de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă (32%), urmat de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe (29%). Pe locul al treilea se află vicepremierul Kelemen Hunor, cu 18% încredere multă şi foarte multă, însă şi cu cel mai mare procent la încredere puţină şi foarte puţină.

ADVERTISEMENT
Foto: CURS

Mare parte a membrilor Guvernului Cîţu nu sunt cunoscuţi de electorat, iar dintre cei cu o notorietate mai mare Vlad Voiculescu (16%) şi Sorin Cîmpeanu (16%) beneficiază de o încredere mai mare, în vreme ce Raluca Turcan este abia la coada clasamentului (7%).

PSD ar câștiga alegerile parlamentare

Măsurile mai puțin populare luate de guvernanți în ultimele două luni costă Partidul Național Liberal câteva procente în sondaje. Sondajul realizat de CURS arată o ușoară scădere pentru PNL, însoțită de o creștere la fel de ușoară a PSD.

Potrivit cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, scorurile partidelor ar fi următoarele:

PSD – 34% (la fel ca în sondajul CURS din ianuarie; 29% la alegeri)

PNL – 25% (faţă de 26% în sondajul din ianuarie şi 26% la alegeri)

USR-PLUS – 16% (la fel ca în sondajul din ianuarie şi la fel ca la alegeri)

AUR – 9% (faţă de 12% în sondajul din ianuarie şi 9% în alegeri)

UDMR – 4% (faţă de 4% în ianuarie şi 5% în alegeri)

PMP – 3% (în stagnare faţă de sondajul din ianuarie şi în scădere cu 1% faţă de alegeri)

PPU-sl – 3% (faţă de 1% în alegeri)

Pro România – 2% (în stagnare faţă de sondajul din ianuarie şi în scădere cu 2% faţă de alegeri)

Altul – 4%

Potrivit CURS, universul de eşantionare este reprezentat de populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste. Volumul eşantionului: 1.100 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste.Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS. Datele sunt neponderate. Perioada de realizare: 22 – 26 februarie, 2021.

ADVERTISEMENT
Tags: