FANATIK îți spune cum sunt umiliți românii zilnic și plătiți cu unele dintre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană! Mai mult de atât, nici ieșirea la pensie nu reprezintă o siguranță financiară – astfel după zeci de ani de muncă și cotizații, românul primește înapoi o sumă ridicolă în comparație cu ce se întâmplă în alte țări.
Dacă ne raportăm la salariul mediu, românii sunt la ani lumină de câștigurile din UE. De exemplu, în 2018, acestea variau la nivelul UE de la 4.057 euro în Danemarca şi 3.671 euro în Luxemburg, la 700 de euro în România.
Există o țară care își plătea salariații chiar mai prost – vorbim despre vecinii din Bulgaria, unde salariul mediu abia atingea 442 de euro.
Interesant este că Romania stă la fel de prost și la capitolul salariu minim. Mai exact, angajații primesc al treilea cel mai mic salariu brut pe economie si al doilea cel mai mic salariu net.
Peste două treimi din statele membre ale Uniunii Europene aveau la 1 ianuarie 2021 un salariu minim pe economie, care se ridica la peste 1.500 de euro pe lună în nord-vestul blocului comunitar, în timp ce în est acesta are o valoare mai mică de 700 de euro pe lună.
La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub această cotă de 700 de euro pe lună. Bulgaria ocupa și aici prima poziție cu doar 332 euro, Ungaria oferea 442 euro, în timp ce România avea 458 euro.
În comparație, Franţa oferă un salariu minim pe economie de 1.555 euro, Germania, 1.614, Belgia, 1.626, Olanda, 1.685 euro, în timp ce Luxemburg își plătește angajații cu cel puțin 2.202 euro.
În privința pensiilor situația este una chiar și mai rea. După mii de formule de calcul și negocieri, mulți pensionari din România abia reușesc să supraviețuiască.
Numărul mediu de pensionari a fost de 5,123 de milioane de persoane, în al patrulea trimestru din 2020, în scădere faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară, una determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari, de asigurări sociale, invaliditate, urmaş, plătite de casele de pensii, a fost de 1.636 lei, în creştere cu 8,7% faţă de trimestrul precedent.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.590 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 54,2% (comparativ cu 51,9% în trimestrul precedent).
Sună frumos, dar realitatea este cu totul alta în țările puternice din UE. De exemplu, salariaţii francezi au toate motivele din lume să aștepte cu încântare pensia. Aceștia primesc o pensie medie echivalentă cu 74% din salariul de la momentul pensionării. Culmea, dar salariaţii spanioli sunt pe primul loc, cu o medie de 82% din salariul de plecare.
Potrivit Comisiei Europene, pensionarii reprezintă o parte semnificativă a populaţiei Uniunii Europene. Vorbim despre aproximativ 124 de milioane de persoane, adică mai bine de un sfert din populaţia totală. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, în România, aceasta este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare fiind de 15 ani şi stagiul complet de cotizare de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Și aici alte țări din Uniunea Europeană oferă timp mai mult de odihnă oamenilor. Femeile din Austria sunt cele mai fericite, acestea putând să se pensioneze la 60 de ani. Cele din Bulgaria pot solicita pensia la 61 de ani şi 2 luni.
Sunt însă și state care au împins chiar mai mult vârsta de pensionare. De exemplu, Islanda și Irlanda au vârstă standard de 67 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.