Procesul de reciclare a peturilor prin sistemul SGR pare să dea roade în România. Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat recent într-o conferință de presă că țara noastră a depășit deja 1,3 miliarde de ambalaje.
Cu toate acestea, ministrul a recunoscut că sistemul întâmpină încă dificultăți, în special în mediul rural, unde returnarea garanțiilor către clienți este problematică.
„Am sărbătorit nu demult PET-ul cu numărul un miliard. Astăzi, avem deja colectate peste 1,3 miliarde de ambalaje, din Sistemul de Garanţie-Returnare şi sperăm ca, foarte repede, să anunţăm şi ambalajul cu numărul două miliarde”, a precizat ministrul.
În cadrul conferinței, Fechet a discutat despre controalele efectuate de Garda de Mediu și ANPC asupra funcționării SGR. El a subliniat că sunt în graficul stabilit pentru acest program, iar zeci de mii de tone de ambalaje sunt trimise către fabricile de reciclare.
Fechet a menționat, de asemenea, cu satisfacție, că Lacul Bicaz este considerabil mai curat decât anul trecut, semn al progresului în colectarea și reciclarea deșeurilor.
„Ne bucurăm de beneficiile Sistemului de Garanţie-Returnare, în sensul în care am promis că vom lăsa o ţară mai curată decât am găsit-o şi deja, pe marginea drumurilor, pe albiile cursurilor de apă, în păduri şi în natură, în general, vedem mai puţine PET-uri”, a spus Mircea Fechet.
Ministrul mai spune că sistemul încă are disfuncţionalităţi, care trebuie să se remedieze. „Alături de colegii de la Garda Naţională de Mediu şi de colegii de şa ANPC (..) am avut un control tematic în luna iulie până în luna august, în care foarte mulţi operatori economici au fost verificaţi şi nu în ultimul rând, controlul a fost extins şi la compania RetuRO însăşi, care de altfel a fost şi amendată”, a mai spus ministrul.
Ministrul a subliniat că, deși sancțiunile aplicate au fost simbolice, ele au rolul de a reaminti tuturor, fie că sunt cetățeni, comercianți, producători sau membri ai companiei RetuRO, despre responsabilitățile lor în cadrul acestui sistem, unde statul român, prin Ministerul Mediului, deține 20% din acțiuni.
Una dintre principalele probleme identificate de Fechet este legată de colectarea ambalajelor în zonele rurale. În multe cazuri, comercianții din aceste localități percep garanția, conform legii, dar refuză să o returneze clienților atunci când aceștia se întorc la magazin.
Pentru a remedia această situație, Ministerul a lansat un număr de telefon la care cetățenii pot raporta neregulile prin WhatsApp. Plângerile vor fi investigate prompt de Garda Națională de Mediu și ANPC.
„Este un lucru care mi se pare foarte grav. De multe ori, discutăm despre oameni în vârstă şi mai ales persoane aflate în imposibilitatea de a parcurge distanţe semnificative, până la primul punct de colectare automată, în cel mai apropiat oraş”, a spus Fechet, unde a mai precizat că sunt şi primari care au făcut puncta de colectare.