Sport

Românii calificați la EURO 2020! Cristina Tache și colegii ei, 11 titulari în echipa… UEFA!

Cristina Tache este unul dintre românii angajați de UEFA la EURO 2020.
11.06.2021 | 09:01
Romanii calificati la EURO 2020 Cristina Tache si colegii ei 11 titulari in echipa UEFA
Românii calificați la EURO 2020! Cristina Tache și colegii ei, 11 titulari în echipa... UEFA! Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Da, la EURO 2020 „joacă” și o echipă românească! Nu pe gazon, ăsta rămâne un vis pentru generațiile următoare, ci în spatele mega-producției care transmite turneul final atât de așteptat de un an încoace, amânat, dar nu învins de pandemia de COVID-19.

Vorbim despre jurnaliști și profesioniști media din România care vor urmări tot ce mișcă în București, pe stadioane și în „sânul” echipelor găzduite de Capitală pentru meciurile de la EURO 2020.

ADVERTISEMENT

Cristina Tache este producătorul delegat de UEFA să susțină partea de City Host pe București și a povestit, în exclusivitate pentru FANATIK, cum se vede EURO 2020 prin ochii românilor pe care UEFA i-a integrat în acest super-spectacol al Măriei Sale Regele Fotbal.

Românii calificați la EURO 2020! Cristina Tache și colegii ei, 11 titulari în echipa… UEFA!

Cristina, cum ai ajuns să lucrezi pentru UEFA și care au fost pașii „recrutării”?

– Propunerea a venit din partea unui alt producător român, Ilinca Neagu, care a mai colaborat cu cei de la UEFA în trecut pentru Champions League și Europa League.

ADVERTISEMENT

Începuseră organizarea pentru EURO 2020 în România, Belgia și Olanda și aveau nevoie… căutau oameni ca să formeze echipele editoriale și de producție pentru țările astea.

Am fost propusă pentru București și, în baza experienței mele de 15 ani de presă, televiziune și producție de evenimente, am fost selectată. A urmat un training întins pe mai multe luni cu oficiali de la UEFA și așa a început aventura mea la EURO 2020.

ADVERTISEMENT

„Vorba” celebrelor filme cu „BD în acțiune”, ce te recomandă? Care a fost traseul tău profesional până la această colaborare cu UEFA?

– Păi tot merg pe acest traseu de vreo 15 ani… (râde) …15 ani de presă și televiziune. Am început drumul ăsta în 2006, ca redactor la revista Taifasuri, sub bagheta lui Horia Ivanovici.

ADVERTISEMENT

Apoi, au urmat niște ani de „reporterie”… (râde) la Antena 1, mai exact la „Un Show Păcătos”, cu Dan Capatos… ca o coincidență, el și Horia Ivanovici, mentorii mei ca să zic așa, s-au angajat în presă în aceeași zi, la „Evenimentul zilei”, la începutul anilor ‘90… (râde)

Am lucrat apoi la „Acces Direct” și încă vreo cinci ani în funcția de producător general al departamentului de știri la Antena Stars.

Tot o româncă e producător UEFA pe naționalele Belgiei și Țărilor de Jos

Ce presupune jobul ăsta al tău de acum? Ce vei face, efectiv, tu și echipa ta la EURO 2020?

– Eu și echipa mea facem „imaginea” Bucureștiului ca oraș gazdă, spunem poveștile de dincolo de meciuri și readucem în atenția publicului spectacolul fotbalului de dincolo de gazon, prin fani, prin oameni de fotbal, prin evenimente dedicate EURO 2020 și prin tot ce poate oferi Capitala în calitate de oraș care găzduiește pentru prima dată această competiție.

Cine sunt ceilalți români pe care UEFA i-a selectat pentru EURO 2020?

– Prima care trebuie menționată este Ilinca Neagu, cea care ne-a adunat pe toți. Ilinca este regizor și producător, cu un CV impresionant de producții pentru Discovery Channel, Netflix, Amazon.

La EURO 2020, Ilinca este producătorul ce lucrează cu echipele care urmăresc naționalele Belgiei și Țărilor de Jos… ca să fim „politically correct”… (râde) …fosta Olanda… ea, Ilinca, fiind stabilită în Bruxelles de peste zece ani.

Apoi, în București, mai sunt încă patru echipe. Una este echipa mea, despre care spuneam mai sus, și mai sunt două echipe coordonate de producători străini, cu directori de imagine si directori de montaj români.

Colegii noștri urmăresc naționalele Macedoniei de Nord și Ucrainei în cantonament, la meciurile jucate în București și la activitățile adiacente acestor evenimente. Cu toții au un palmares bogat de proiecte internaționale și au trecut de selecția celor de la UEFA cu succes.

„Sunt o stelistă înfocată de când mă știu, la fel ca și tatăl meu, vinovatul principal care mi-a transmis acest microb”

Tu… colegii din echipa ta… ați mai lucrat „pe sport”?

– Eu sunt la prima experiență de „eveniment sportiv”, dar anii petrecuți în presa mondenă mi-au dat ocazia să interacționez și cu acest domeniu destul de mult. Colegii mei, însă, au mai avut parte de astfel de experiențe.

Ilinca, de exemplu, a lucrat în proiecte legate de Europa League și Champions League și a regizat câteva documentare pe ciclism, F1 și baschet… a lucrat chiar cu marele, la propriu și la figurat… (râde) …Shaquille O’Neal. Și ce-i mai important este că toți suntem pasionați de fotbal și suntem extrem de încântați să participăm la EURO 2020.

Și cu ce echipe țineți, tu și ceilalți români?

– Eu sunt o stelistă înfocată de când mă știu, la fel ca și tatăl meu, vinovatul principal care mi-a transmis acest microb… (râde) …bine, și el este iremediabil „infectat”… nevindecabil… (râde)

…Ilinca este tot un suflet roșu-albastru, dar avem și dinamoviști, și rapidiști printre noi. Și ne simțim bine împreună chiar dacă ne tachinăm, și, ce-i mai important, lucrăm bine împreună.

„Momentul în care am pășit pentru prima dată pe noul stadion din Ghencea a fost unul care mi-a făcut pielea de găină”

Dar la acest EURO cu cine ții?

– La EURO eu aș paria pe Macedonia de Nord. Sunt la prima participare și cred că merită să ajungă cat mai departe în competiție. Sâmbătă organizăm o acțiune cu fanii macedoneni din România, din comunitatea „machedonilor”, părinți, copii, familiile întregi. Iar duminică vin trei autocare cu suporteri din Macedonia de Nord și vor să meargă după echipă pe unde se duce ea…

Colegii mei pariază pe Ucraina și deja devin fanii vecinilor de la gurile Dunării. Iar Ilinca și colegii din Belgia susțin puternic, evident, naționala „Diavolilor Roșii”.

Suntem în dezbateri, ca să nu le zic contre… (râde) …continue despre echipele „noastre” și facem chiar pariuri între noi. O să trăim campionatul ăsta și ca fani, ne vom bucura și noi și de fotbal. După atâtea restricții…

Cum ți se par stadioanele care găzduiesc EURO 2020 în București? ai intrat pe ele, le-ai văzut și pe interior?

– Da… am fost deja la antrenamentele Macedoniei de Nord și Ucrainei și am rămas toți realmente impresionați! Noile stadioane arată spectaculos.

De exemplu, momentul în care am pășit pentru prima dată pe noul stadion din Ghencea a fost unul care mi-a făcut pielea de găină. L-am sunat pe tata să-l tachinez că am ajuns înainte pe stadion, chiar pe gazon… (râde)

Iar „Arena Națională” rivalizează clar cu orice mare stadion din Europa. Chiar vorbeam între noi, dar și cu cei care lucrează în Amsterdam, că „a noastră” e mai spectaculoasă decât a lor… (râde)

Cum simțiți interacțiunea cu cei de „afară”? Că spuneai despre colegii din Belgia și Țările de Jos…

– S-a creat o legătură frumoasă între echipele noastre și chiar ne ajutăm între noi… nu-s vorbe „de interviu”, să „dea frumos”, ăsta-i purul adevăr…. Este o comunicare continuă și un ritm care ne-a băgat pe toți în priză. Se lucrează frumos și intens, dar în același se creează și prietenii frumoase.

Din nou fotbalul unește oameni și acest EURO 2020 vine după o perioadă în care cu toții am tânjit după distracție și voie bună. Eu sunt fericită… colegii mei sunt fericiți să lucrăm profesionist și să trăim la maxim această experiență fabuloasă care este un turneu final de campionat european.

  • „Este o experiență unică, extraordinară să avem un EURO la București și să lucrăm în competiție pentru UEFA. Eu sper să mai am așa ocazie și împreună cu echipa națională a României, să prezint lumii întregi reprezentativa noastră” – Cristina Tache
  • 4 meciuri din turneul final EURO 2020 se joacă la București: Austria – Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina – Austria (21 iunie, ora 19:00) și o optime de finală
  • 1F – 3A/B/C (29 iunie, ora 22:00) este „optimea” care se va juca pe „Arena Națională” din București
  • 13.500 de spectatori vor fi în tribunele „Arene Naționale” la fiecare dintre cele 3 meciuri din grupa C de la turneul final EURO 2020, adică 25% din capacitatea celui mai mare stadion din țară. Optimea de finală se va disputa cu jumătate din tribune pline, adică 27.000 de spectatori!
ADVERTISEMENT