Specialiștii fac avertizări pentru anul 2025. Vizați sunt românii care au făcut împrumuturi record în anul precedent. Potrivit acestora, se anunță o perioadă incertă, cu inflație și dobânzi mari.
Experții spun că au explodat creditele de nevoi personale în anul 2024, iar din ce în ce mai mulți români au trăit pe datorie. Oamenii au luat de la bănci 50 de miliarde de lei, adică cu 70% mai mult decât în 2023. Banii s-au dus în vacanțe, mașini, reparații sau avans pentru locuință.
„Am luat de nevoi personale pentru casă. Aveam suma iniţială, trebuia să acopăr până la suma finală. Am scăpat destul de greu. Şi am zis ca în veci n-am să mai fac alt credit”, a mărturisit o femeie, potrivit observatornews.ro.
În acest sens, creditele de consum au crescut după criza financiară din 2008, iar guvernatorul Băncii Naționale a României este îngrijorat de situația actuală.
„Creditele de consum sunt într-o creştere vioaie, ca să fiu delicat”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, potrivit estimărilor făcute.
Specialiștii încearcă să găsească o explicație și din spatele comportamentului românilor care au ales să facă împrumuturi de la bănci în anul precedent. Aceștia vorbesc de satisfacerea unor dorințe amânate.
„E apetitul de a satisface nişte dorinţe pe care le-ai amânat în perioada de pandemie şi război, când creditarea de consum a stagnat. Românii au consumat mai mult decât creşterea venitului disponibil”, a declarat Iancu Guda, specialist economic Observator.
Așadar, experții recomandă pentru perioada următoare ca românii să fie mai cumpătați în aceste alegeri și să apeleze la un credit de consum doar dacă este o situație urgentă.
„Să nu ne împrumutăm pentru dorinţe imediate. Avem o perioadă foarte incertă în 2025. Venitul poate să scadă, dobânzile pot continua să crească, în condiţiile în care inflaţia poate fi inflamată de taxe şi creşterea preţurilor. Şi atunci vor fi familii care vor avea probleme cu rambursarea creditelor. Să încercăm să economisim”, a mai adăugat Iancu Guda, conform sursei citate.
O alta explicație pentru care românii au apelat la varianta împrumutului de la bănci este că și instituțiile au venit cu oferte mai bune, deoarece au rămas cu mai mulți banu în conturi din anii precedenți. Recomandarea specialiștilor este ca, în cazul unui împrumut, ratele să nu depășească un sfert din venituri.